The Quill: Earthrise

Het Zweedse The Quill werd begin jaren negentig opgestart in Mönsterås. Vocalist Magnus Ekwall, gitarist Christian Carlsson en drummer Jolle Atlagic zijn er nu ook nog steeds bij. Tegenwoordig vinden we bij The Quill Roger Nilsson op bass. ‘Earthrise’ is, als we het goed voor hebben, het tiende studio album van de band. De heren hadden maar liefst twintig nummers klaar voor dit album waarvan er slechts negen effectief de selectie hebben gehaald. Meezinger ‘Hallucinate’ opent in stijl. Deze energiek en gedreven hard rock track zorgt ervoor dat je volledig onder stoom komt. Met ‘Keep On Moving’ doen de heren er nog een klein schepje bovenop: je voelt de adrenaline zo door je aders stromen. Het tempo wordt wat gedrukt voor ‘Dwarf Planet’, een track die zowel doom invloeden herbergt als psychedelische toetsen. Een nummer dat ergens op de kruising van Black Sabbath en Led Zeppelin staat. Een brommende bass mag ‘Left Brain Blues’ openen, om dan bluesy, maar toch stevig en krachtig, verder te stomen. Wie stil blijft zitten bij het titelnummer, weet niet wat een goed rockende nummer is. Deze stomende track nodigt uit tot headbangen en luchtgitaar spelen. Het lang uitgesponnen ‘Evil Omen’ (meer dan negen en halve minuut) doet ons qua sound en zanglijnen denken aan Led Zeppelin. En …, laten we eerlijk blijven, … er zijn mindere bands om mee vergeleken te worden. Was dit nummer in de jaren zeventig / tachtig uitgebracht geweest, dan spraken we nu van echte klassieker die zijn plaats zou krijgen naast ‘Child In Time’ (Deep Purple), ‘Stairway To Heaven’ (Led Zeppelin), ‘Paranoid’ (Black Sabbath) en dergelijke. Maar ook ”21st Century Sky’ moet daar eigenlijk niet veel voor onder doen. Deze gedreven en energieke track sluit immers naadloos aan bij het reeds afgeleverde materiaal. Het mooi opgebouwde, van eerder rustig en kalm naar gedreven en krachtig, ‘The Zone’ volgt op perfecte wijze. Mooi is ook ‘Dead River’. Deze mooi opgebouwde song straalt zowel kracht als kalmte als dreiging uit. Opnieuw een knap staaltje vakmanschap van hoe je een nummer mooi kan opbouwen. Wij hebben in ieder geval enorm genoten van dit nieuwe werkstuk. We raden dan ook alle liefhebbers van classic rock, hard rock, retro rock of stoner rock aan om dit nieuwe werkstuk van The Quill aan hun collectie toe te voegen. Ze zullen er vele uurtjes plezier aan beleven.

Luc Ghyselen (90)

Metalville MV 0271

Tracklist: 1. Hallucinate 2. Keep On Moving 3. Dwarf Planet 4. Left Brain Blues 5. Earthrise 6. Evil Omen 7. 21st Century Sky 8. The Zone 9. Dead River