Angelus Apatrida: Angelus Apatrida

Het Spaanse Angelus Apatrida stoomt reeds een twintig jaar onverstoorbaar verder op hun thrash metal snelweg. De band werd in Albacete in 2000 opgestart en zorgt nu met dit titelloze werkstuk voor een zevende full-album. De band is ook een van de meest gerespecteerde Spaanse metalbands en dat zullen we opnieuw geweten hebben, want met ‘Angelus Apatrida’ levert het kwartet dat sinds het ontstaan zo goed als ongewijzigd is, zijn beste werkstuk af dat enorm zal gesmaakt worden door zowat elke thrash liefhebber, oud of nieuw. Van zodra de eerste tonen van opener ‘Indoctrinate’ door de speakers knallen, valt het ons op dat de sound niet alleen “voller” klinkt, maar dat de heren – Guillermo Izquierdo (vocals, lead & rhythm guitar), David G. Álvarez (lead & rhythm guitars), José J. Izquierdo (bass) en Víctor Valera (drums) – ook agressiever en snediger dan ooit uit de hoek komen met krachtige nummers waarop het heerlijk headbangen en luchtgitaar spelen is. OK, we zijn misschien een beetje bevooroordeeld daar we het viertal al sinds een heel aantal jaar nauw aan het hart hebben gesloten, maar dan nog. Angelus Apatrida levert hier tien tracks af die, naar onze smaak, klinken zoals thrash metal hoort te klinken: energiek, gedreven, krachtig en agressief met heel knap flitsend gitaarwerk. En daar wijken de heren dit keer ook geen duimbreed vanaf. Miskleunen of mindere momenten kunnen we niet noteren, echte uitschieters ook niet en net dat laatste is misschien nodig om extra op te vallen in de huidige metalscéne waar elke week tientallen nieuwe releases om je aandacht schreeuwen. Maar voor thrash fanaten is het duidelijk: het titelloze zevende werkstuk van Angelus Apatrida is een “must have” en boeit van begin tot einde. Plaats het schijfje in je cd speler, zet de volumeknop op tien, en laat je zo’n vijfenveertig minuten meevoeren op de energieke en agressieve klanken van het viertal. Je vergeet er alvast een tijdlang de heersende pandemie-regels mee.

Luc Ghyselen (90)

Century Media

Tracklist: 1. Indoctrinate 2. Bleed The Crown 3. The Age Of Disinformation 4. Rise Or Fall 5. Childhood’s End 6. Disposable Liberty 7. We Stand Alone 8. Through The Glass 9. Empire Of Shame 10. Into The Well