Cruel Life inside: Eclipsis Vitae

Cruel Life Inside is een Italiaanse band die met ‘Eclipsis Vitae’ hun debuutalbum uitbrengt. Hun sound is een zeer geslaagde mix van atmosferische black metal met post rock en post black metal. Het zeer korte openingsnummer, ‘Dolor’, is een rustige, instrumentale intro met veel ingetogen pianospel. Op ‘Ignis’ zal de pure black metal fan zeker de beginfase smaken: heavy screams, snelle riffs en drums maar wel melodisch om dan halverwege rustiger te worden. Een prima en erg gevarieerd nummer. ‘Fletus’ is dan eerder een stevig post rock nummer met een leuke riff, grunts en ook wat cleane zang, die helaas niet van de allerbeste kwaliteit is, maar door de hoge muzikale kwaliteit van het nummer stoort dit niet echt. ‘Infirmus’ is dan weer een luchtiger tussendoortje met opnieuw rustig pianospel. ‘Vernum’ gaat dan in dezelfde trend en tempo verder als ‘Fletus’: goede atmosferische post rock, opnieuw met iets minder sterke cleane zang maar muzikaal wel weer top. ‘Loricum’ is dan weer een echt pareltje van een nummer met zeer mooie opbouw en een top voorbeeld hoe atmosferische post black metal moet klinken. De cleane zang klinkt hier zelfs al beter, terwijl alles aan dit nummer perfect klopt, tot de geniale tempowisselingen toe. Dit is wel een heel goed debuutalbum van deze Italianen. Absolute aankooptip voor fans van atmospheric post black metal. Minder geschikt voor de pure black metal fans die dit te rustig zullen vinden, denk ik toch.

Bart Verlinde (82)

Cassus Belli Musica / Beverina

Tracklist : 1. Dolor 2. Ignis 3. Fletus 4. Infirmus 5. Vernum 6. Loricum 7. Cura