Demenzia Mortis: Anti Kult

Het Belgische Demenzia Mortis werd in 2014 opgestart in de buurt van Mons. Hun mix van black metal en death metal kon je voor het eerst horen op de ep ‘Memento Mori’, een schijfje dat door Malpermesita in 2018 op de markt werd gebracht. Met ‘Anti Kult’ zorgt Demenzia Mortis voor een eerste full-album dat tien tracks – twaalf indien je kiest voor de digipack release – agressieve blackened death metal telt. Na een obligatoire intro, ‘Intro Dies Irae’, dat je al meteen opzadelt met een ongemakkelijk gevoel, knalt ‘Code 666’ uit de speakers. Liefhebbers van agressief klinkende metal worden meteen op hun wenken bediend. Het tempo ligt verschroeiend hoog terwijl brutaliteit, agressiviteit en dreiging samen spannen om je te overweldigen. Iets waar ze ook wel weten in te slagen. Wat daarna volgt is meer van hetzelfde. Gelukkig weet het viertal – Asmodeus (bass), AxHell (drums), HellFire (gitaar) en Naberus (vocals) – voor wat afwisseling te zorgen in tempo en ritme. Toch verslapt onze aandacht na een aantal tracks. Wij houden het een beetje op het stem timbre van Naberus dat ons minder ligt, ook al omdat hij weinig variatie steekt in toon hoogte. Tijdens ‘My Blood Rins Black’ krijgt het viertal van Demenzia Mortis extra vocale steun van Anouk (Bleedskin) en net dat accent zorgt ervoor dat je weer heel geboeid verder luistert, want haar engelenstem zorgt echt wel voor een schitterende bijdrage. Spijtig dat Demenzia Mortis er niet meer gebruik van maakt. De twee extra tracks op de digipack versie zijn opnieuw gemixte versies van nummers die je ook al op de ep kan vinden. ‘Blood Ritual’ kent ook al gastbijdrages. Dit keer maken Matt (Death Agony) en Marvin (Disfigured Sky) hun opwachting. Ook deze bijdrages kunnen we best wel appreciëren, want ook zij zorgen voor een extra accent. Afsluiter ‘Memento Mori’ vinden we een mooi opgebouwd nummer waar de heren afwisselen tussen hun verschroeiend tempo en een veel langzamer tempo zonder aan kracht, dreiging, brutaliteit of agressie in te boeten. Samengevat kunnen wij alvast stellen dat ‘Anti Kult’ zijn momenten heeft, maar ons niet over de volledig lijn kan boeien. Als we de intro buiten beschouwing gelaten, zijn we wel te vinden voor het verschroeiende ritme en tempo, maar hebben we het na een paar nummers gehad en dan zorgen de drie tracks waarmee Demenzia Mortis hier eindigt, voor een hernieuwde belangstelling.

Luc Ghyselen (75)

Sounds Of Hell

Tracklist: 1. Dies Irae 2. Code 666 3. AntiKult 4. Triste Paysage 5. Dark Resolution (Legion’s March) 6. Exultation Of Pain 7. Be Your Slave & Be Your Master 8. Above & Beyond 9. Tranquility And Silence 10. My Blood Runs Black 11. Blood Ritual 12. Memento Mori