-(16)- / Grime: Doom Sessions Vol. 3 (ep)

Splits: het heeft zijn voordelen en nadelen. Voordelen: je kan twee (of meerdere) bands gaan ontdekken of er een aankopen met een van je favoriete bands en een andere ontdekken. Een nadeel is dan weer dat, als je een van de bands absoluut niet lust, je maar een “halve” ep of een half album in huis haalt. Soms is het ook zo dat de bands op een split mijlenver uit elkaar leggen qua stijl en als je dan een bepaalde stijl veel minder smaakt, zit je met de gebakken peren. Met een titel als ‘Doom Sessions Vol. 3’ weet je al wat voor vlees je in de kuip hebt. Het Amerikaanse viertal van -(16)- staat voor een loodzware mix van sludge en doom. Toch weten de heren ook wat subtiliteit in hun sound te verweven. Luister bijvoorbeeld maar naar de sfeervolle break tijdens het anders stevig door beukende ‘Death On Repeat’. Ook ‘Tear It Down’ en ‘Nachzehrer’ zijn van hun hand en deze twee tracks beuken er ongenadeloos op los: krachtig, zwaar, sloom en slepend. We moeten er wel bij vermelden dat de heren tijdens ‘Nachzehrer’ wat spelen met tempo’s en ritmes. Het komt de sound alleen maar ten goede en het zorgt voor wat variatie. Liefhebbers van sludge en / of doom zullen hier alvast raad mee weten. Grime is een Italiaans trio dat twee tracks mag aanleveren. Ook dit gezelschap staat voor een loodzware mix van sludge en doom zodat beide bands een beetje vergelijkbaar zijn qua sound. Alhoewel, ‘Piece Of Flesh’ beukt alles meteen aan flarden met een soort van rauwe dreigende agressie waar brommende basslijnen een groot deel van het geluid bepalen. Net alsof een bepaalde vorm van aardbeving over je heen dendert. ‘Sick Of Life’ is van hetzelfde laken een pak. Beide bands worden dus in het vakje sludge / doom ondergebracht maar -(16)- klinkt toch een stuk subtieler en fijner dan het immens loodzware en veel brutaler klinkende Grime. Maar welke band je ook verkiest, je kan je ook vinden in de andere. Op de bureau’s bij MUSIKA wint de ene dag -(16)- op punten, de andere dag Grime.

Luc Ghyselen (80)

Heavy Psych Sounds HPS 154

Tracklist: 1. Tear It Down 2. Death On Repeat 3. Nachzehrer 4. Piece Of Flesh 5. Sick Of Life