External: Stillness (ep)

External is een Finse band, opgericht in 2014 die met de ep ‘Stillness’ met nieuw werk komt sinds hun full-album ‘The Blurry Horizon’ uit 2018. Sinds september 2020 liet de band elke maand één nummer los op de wereld en de bundeling ervan vormt samen met het eerder onuitgebrachte nummer ‘Motion In Stillness’ deze ep. De band wordt omschreven als een hypermoderne metal band maar om meteen alle misverstanden de kop in te drukken, wie bij ‘Stillness’ metal in eender welke vorm verwacht komt bedrogen uit. We zouden het met veel goede wil nog durven onderbrengen bij progressieve rock of indie rock maar vooral de zang is van een dermate zeemzoet gehalte dat zelfs die genres de lading niet dekken. Af en toe duikt er eens een gitaar op die een tikje steviger voor de dag komt maar voor het overige is dit heel erg rustige, melodieuze, jazzy pop. Wie fan is van pakweg The Maccabees zal dit misschien wel te pruimen vinden, wie op zoek is naar eender welk subgenre binnen de metalscene loopt hier best met een wijde boog omheen. Hoe dan ook, dit is geen spek voor onze bek. Geen probleem met een rustige sfeervolle plaat maar we vinden dit behoorlijk slappe kost op eender welk vlak. Geen enkel nummer blijft hangen of zorgt ook maar ergens voor een hartslag die overslaat. Kortom wat ons betreft geen plaat die een vermelding in de analen van de muziekgeschiedenis waard is.

K.H. (45)

Inverse Records

Tracklist: 1. Feet Don’t Fail 2. Against The Wind 3. Motion In Stillness 4. Hunting Butterflies 5. Inertia