Avaland: Theater Of Sorcery

Het Franse Avaland is een compleet nieuwe naam in de wereld van symphonic en operatic metal. Avaland draait vooral rond de ideeën van componist, tekstschrijver, vocalist en toetsenist Adrien G. Gzagg die ook nog eens in staat voor de orkestratie. Verder bestaat de band uit bassist Camille Souffron, drummer Léo Mouchonay en de gitaristen Christophe Feutrier en Lucas Martinez. Voor ‘Theater Of Sorcery’ werd ook nog beroep gedaan op gitaristen Ricky Marx (Now Or Never), Stephan Forté (Adagio), Ayman Mokdad (Venus Syndrome, Alien Encounters) en Virgile (Schräpnel) die telkens in een nummer hun kunsten mogen vertonen. En een metalopera opgebouwd met slechts één stem is niet echt je dat. Ook dat heeft Avaland begrepen en Zaher Zorgati (Myrath), Jeff Kanji, Heli Andrea (Mobius, Olane), Emmanuelson (Rising Steel, Ellipsis), Zak Stevens (Transiberian Orchestra, Archon Angel), Ralf Scheepers (Primal Fear) en Madie (Nightmare, Faith In Agony) namen hiervoor de honneurs waar. Het zorgt, zoals wel kan verwacht worden, voor een ware vocale pracht. Maar ook het puur muzikale gedeelte mag best gehoord worden. Avaland zorgt er immers ook voor dat metal wel degelijk centraal staat en dat de symfonische en opera invloeden gebruikt worden om het geheel een vollere klank te geven. Zo vinden wij het alvast een groot pluspunt dat er in elk nummer een knappe gitaarsolo te horen valt. Dat we niet elke stem even sterk of knap vinden is ook niet onlogisch: sommige stem timbres liggen je meer dan een andere (naar onze smaak steekt Zak Stevens er hier een beetje bovenuit, zonder dat we de overige vocalisten willen minimaliseren). Elf tracks lang weet Avaland te boeien en zorgt er zo voor dat je werkelijk meegesleept wordt in het verhaal dat de band hier zowel op tekstueel vlak als op muzikaal vlak neerzet. Echte uitschieters ontdekten we niet, miskleunen al heel zeker niet, en zo kunnen we besluiten dat Avaland met deze ‘Theater Of Sorcery’ een metal opera heeft afgeleverd die je mag plaatsen tussen de werken van Avantasia of Ayreon om het maar bij die te houden. Kortom, een debuut dat kan tellen en liefhebbers van symphonic metal in het algemeen zou moeten kunnen overtuigen.

Luc Ghyselen (90)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Theater Of Sorcery 2. Gypsum Flower 3. Let the Wind Blow 4. Storyteller 5. Escape To Paradise 6. Holy Kingdom Of Fools 7. Never Let Me Walk Alone 8. Deja-Vu 9. I’ll Be Ready For Your Love 10. War Of Minds 11. Rise From The Ashes