Hadal: December

‘December’ is het tweede full album van de Italiaanse band Hadal uit Trieste. Opgericht in 2009, en zo dus twee albums in elf jaar tijd is wat weinig zou je zeggen, maar de vele bandwissels zijn hier mogelijks een oorzaak van. Hun sound is een mooie mix van melancholische metal met doom en hier en daar ook wat death metal. ‘December’ is een mooi voorbeeld hoe doom en death mooi hand in hand kunnen gaan, en het doet wat denken aan Decembre Noir. Dan volgen twee pareltjes: ‘My River’ en ‘Red Again’ waar je zeker invloeden van My Dying Bride hoort maar ook de doom periode van Paradise Lost. De zang is afwisselend grunt en clean en de zanger heeft een erg groot volume (doet wat aan de zanger van Hamfer├░ denken) maar mist wel wat van die typische gevoelige, wanhopige en emotionele toets waar bijvoorbeeld Aaron Stainthorpe en Joans Renske zo beroemd voor zijn. ‘Dark Water’ begint ook weer met typische My Dying Bride slepende gitaarriffs, nu begeleid met zware grunts om dan af te wisselen met cleane zang en rustiger momenten: een mooi staaltje doom. Dit gaat zo verder op ‘The Obscure 1’: opnieuw volle cleane zang maar ik mis opnieuw wat gevoel wat zo past bij die muziek. De rest van het album gaat in dezelfde mooie doom trend verder, al is ‘Stormcrow’ wel een pak sneller en harder. Al bij al een goed album van deze Italianen. Een mooi doom album met hier en daar wat death en gothic. Voor fans van My Dying Bride, Paradise Lost, de oudere Katatonia en Decembre Noir en al haalt Hadal niet het niveau van deze bands (wat uiteraard gene schande is), het album is zeker het aanschaffen en beluisteren waard.

Bart Verlinde (80)

Planet K. Records

Tracklist : 1. December 2. My River 3. Red Again 4. Dark Water 5. The Obscure 1 6. Without A Word 7. Nothing Here 8. Cold Lake 9. Stormcrow