Lake Of Tears: Ominous

Liefhebbers van dark rock en / of gothic rock / gothic metal hebben er lang – er zit zomaar eventjes tien jaar tussen ‘Illwill’ en het nieuwe werkstuk – naar uitgekeken: het nieuwe album van het Zweedse Lake Of Tears. Lake Of Tears werd in 1992 opgestart toen Daniel Brennare, Jonas Eriksson en Mikael Larsson hun toenmalige death metal band lieten voor wat hij was en ze met Johan Oudhuis een nieuw band begonnen. Eerst kan je de band nog onderbrengen op het kruispunt van gothic metal en doom, maar gaandeweg ging Lake Of Tears steeds verder richting gothic metal, gothic rock en dark rock. Het zijn die laatste drie termen die dan ook van toepassing zijn op deze ‘Omnious’, het negende full-album van de band. Alhoewel, kunnen we nog wel van een band spreken als we zien dat enkel Daniel Brennare (vocals, gitaar, keyboards en producer) hier vermeld wordt als artiest? Er wordt geopend met ‘At The Destination’, een mooi en best wel dansbaar nummer die ergens het midden houdt tussen David Bowie’s ‘Space Oddity’, Sisters Of Mercy en Pink Floyd. Maar daarna neemt Lake Of Tears je mee op een wel heel grimmige en donkere tocht doorheen dichte duisternis. Daniel zet hier immers nummers neer die zowel geheimzinnig als bedreigend overkomen. Een soort mix van dark wave, post punk en gothic die soms een melancholische toets kent, maar vooral baadt in een heel duister licht. Muziekfanaten die niet echt goed in hun vel zitten, worden nog dieper meegevoerd op een tocht vol duistere gedachten die door de vele nummer met trage tempo’s langzaam op je gevoel inwerkt. Hier en daar, het openingsnummer is zo’n voorbeeld net als het toch wel energieke ‘Ominous One’, wordt het tempo flink opgedreven en kijkt een band als Sisters Of Mercy goedkeurend om de hoek mee. Wij houden toch een beetje een gemengd gevoel over aan deze ‘Ominous’ ook al omdat het naar onze smaak net nog iets krachtiger mag klinken en vooral omdat de momenten dat het tempo de hoogte in gaat ons het meest bevallen, maar die zijn dan in de minderheid. Rest ons nog mee te delen dat de cd-versie negen nummers telt, terwijl de vinyl versie een nummertje minder heeft.

Luc Ghyselen (70)

AFM Records AFM 4962

Tracklist: 1. At the Destination 2. In Wait and in Worries 3. Lost in a Moment 4. Ominous One 5. Ominous Too 6. One Without Dreams 7. The End of This World 8. Cosmic Sailor 9. In Gloom