Songs Of Origin And Spirit

Het album ‘Songs Of Origin And Spirit’ is een samenwerking tussen vier bands / projecten. Elke band krijgt vier nummers lang de kans om nieuwe fans voor zich te winnen. By The Spirits is een eenpersoons project opgestart in 2016 uit Polen. De man focust op de natuur en spiritualiteit en dat hoor je overduidelijk terug in zijn sound. Het instrumentale ‘Ślęża’ opent heel sfeervol met atmosferische neo folk. ‘Solitary I’ krijgt iets meer vaart en spanning mee en dankzij warme vocalen voelt het als een warm deken in koude tijden. ‘Dead Stars’ borduurt dan meer verder op het openingsnummer, maar is toch iets meer uptempo en krijgt vocalen mee. ‘Solitary II’ krijgt een beklijvende klank mee die na verloop van tijd toch wat eentonig klinkt. Gelukkig zijn er de verbluffende warme vocalen die voor variatie en diepgang zorgen. Het Britse Fellwarden, een atmospheric folk metal / atmospheric black metal project van The Watcher (gitaar, keyboards, vocals) en Heavenless (drums), zorgde eerder dit jaar voor het heel knappe album ‘Wreathed In Mourncloud’ (zie elders in onze rubriek CD review). Hier krijgt het duo ook vier nummers, waarvan opener ‘Call Of The Pikes’ ons meevoert op een heel wijde atmosferische trip doorheen ruwe landschappen. Een even mooi muzikaal en sfeervol schilderij zetten de heren neer bij het langere volledig instrumentale ‘A Journey Without End’. Het doet ons dagdromen van warmere tijden zodat we kunnen wandelen in landschappen waar we geen enkele medemens kunnen tegenkomen. Het zorgt ervoor dat we volledig tot rust komen in deze toch wel heel eigenaardige tijden. Dat zalige gevoel, het wegdromen in een fantasie wereld waar de tijd lijkt te blijven stilstaan, is ook van toepassing tijdens ‘Across The Wastwater’, al kent het nummer ook een heel melancholisch stuk. Met een vierde zo goed als instrumentaal nummer (er komt wat achtergrond gezang aan te pas), ‘Sol In Descent’, moet Fellwarden afsluiten: ik heb even zin om de rest te laten voor wat het is en om me volledig te verliezen in deze vier tracks. zo een enorm rustgevend effect heeft dit viertal op me! Het Duitse Mosaic werd reeds in 2005 opgestart en dwingt je meteen om je zintuigen volledig aan te spreken. Gedaan met dagdromen dus want met ‘Wyntar Zoubar’ roept dit gezelschap meteen kille duisternis en dreiging op. Duistere occulte klanken, onmenselijke gekrijs, een dwingende stem, pijn, …: het komt allemaal al meteen aan bod in het eerste nummer van Mosaic. Er zit meer kracht in ‘Der Nöck’ maar het geheel is minder dreigend en toch klinkt ook dit erg goed. ‘Birken, Tannen, Löwenzahn (Haimat II)’ klinkt bijna speels (en vrolijk), als je weet dat Mosaic eigenlijk een black metal gezelschap is, maar hier dus duidelijk de meer folky toer op gaat. En het moet gezegd: de heren komen er mee weg. Met ‘The Emeral Woods’ gaan ze duidelijk terug naar hun roots. Vanaf de openingstonen voel je duisternis en vooral dreiging op je afkomen. Na een rustiger aanloop komt het nummer op toerental en sleept je overduidelijk mee naar een kille en in duisternis gehulde plaats waar je ongemakkelijk om je heen kijkt om toch maar te kunnen ontwaren waar de dreiging atmosfeer zich precies bevindt. Het Amerikaanse pagan / folk project van Sean Deth, Osi And The Jupiter, opgestart in 2016, mag de laatste vier tracks voor zijn rekening nemen. Het instrumentale ‘Windwalker’ zorgt er in ieder geval voor dat de door Mosaic opgewekte dreiging verdwijnt en plaats maakt voor rustgevende gemoedstoestand. Daar bouwt ‘It Cuts Deep (And Both Ways)’ gemakkelijk op verder, maar eerlijk gezegd missen we een beetje de spanning die zowel Fellwarden als Mosaic hebben opgebouwd. Ook de twee volgende nummers liggen in die lijn, maar zorgen er uiteindelijk wel voor dat we overstag gaan voor de wat bezwerend stem van Sean, zijn rinkelend gitaarspel en, vooral in het laatste nummer, het vrolijke tempo dat opnieuw voor zonlicht en hoop staat. ‘Songs Of Origin And Spirit’ laat je kennis maken, indien je de bands niet kent, met vier bands die zich allen van hun beste kant laten zien / horen. Wie een of meerder bands wel kent zal zeker niet ontgoocheld zijn van zijn / haar favoriete band. En je ontdekt extra bands die je ook een mooi visitekaartje aanbieden van hun kunnen.

Luc Ghyselen (90)

Eisenwald

Tracklist: 1. Ślęża 2. Solitary I 3. Dead Stars 4. Solitary II 5. Call Of The Pikes 6. A Journey Without End 7. Across The Wastwater 8. Sol In Descent 9. Wyntar Zoubar 10. Der Nöck 11. Birken, Tannen, Löwenzahn (Haimat II) 12. The Emerald Woods 13. Windwalker 14. It Cuts Deep (And Both Ways) 15. My Bloods in This Dirt 16. Oak Hurst