Arhat: Dead Life

Met ‘Dead Life’ brengt het Oekraïense Arhat een eerste full-album op de markt sinds de oprichting van de band in 2017. Eerder bracht het gezelschap met ‘Mantra’ al een ep uit, nog gevolgd door single ‘Stately Ruins’. Tot nog toe verwierf de band vooral naamsbekendheid in de eigen contreien maar daar hopen ze met ‘Dead Life’ verandering in te brengen. Volgens de bio brengen ze groove metal met etnisch geïnspireerde oosterse invloeden. Arhat is overigens een term die komt uit het boeddhisme vanwaar meteen de link met de oosterse invloeden. Qua stijl doet Arhat ons onmiddellijk denken aan recentere Sepultura-albums – zelfs het stemtimbre van Alex Sitkoff komt in de buurt van Derrick Green – en aan het onvermijdelijke Melechesh al zijn de oriëntaalse invloeden daar wellicht nog meer uitgesproken. Vergelijkingen blijven altijd een heikel punt want het doet op één of andere manier toch altijd ergens tekort. Hoe dan ook, Arhat is er op dit debuutalbum in geslaagd om een geluid af te leveren dat in de eerste plaats wellicht deathmetal fans zal aanspreken. De gitaarriffs zijn doorgaans catchy en snel terwijl de zang zwaar en diep is. De oosterse invloeden zorgen voor een leuke afwisseling en doen het album fris van de lever klinken terwijl het zware death gebrul op verrassende wijze ondersteuning krijgt bij enkele nummers van vrouwelijk etnisch gezang. Doordat drie nummers van de ep ‘Mantra’ hernomen werden en ook tussentijdse single ‘Stately Ruins’ op ‘Dead Life’ is terug te vinden, blijken er slechts vijf nummers echt nieuw te zijn. Dat vormt verre van een beletsel voor wie de band nieuw is en dat zal de overgrote meerderheid zijn vermoeden we. Echt omvergeblazen werden we niet door deze plaat maar het is zeker een meer dan solide debuutplaat. Wie houdt van zware metalen doorspekt met heerlijk groovy gitaarriffs zal bij Arhat ongetwijfeld aan zijn trekken komen.

K.H. (75)

Independant Release

Tracklist: 1. Edge Of The Abyss (Intro) 2. Dead Life 3. Freedom 4. Outcast 5. Stately Ruins 6. Arhat 7. Maximalism 8. Danger Of Death 9. Mantra