Bilwis: Sagenwelt (ep)

Achter de naam van het Duitse Bilwis schuilt slechts een persoon: Bilwis. Op tekstueel vlak haalt de man inspiratie uit sprookjes en mythes. Die luistert hij instrumentaal op met zijn visie op atmospheric black metal. De ep ‘Sagenwelt’ is zijn eerste stap naar de uitbouw van een discografie. Het korte ‘Seid Willkommen’ opent en doet dit in stijl: vrij atmosferisch en toch met de nodige bombast dankzij de mooie zang van een stevig koor. ‘Der Bote’ slaagt er dan meteen in om je omver te blazen middels een heel zinderende furieuze krachtuitbarsting van donker en dreigend geweld om dan onverstoorbaar keihard verder te beuken. Wat een gedrevenheid! Wat een energie! Het vrouwenkoor maakt opnieuw zijn opwachting tijdens ‘Die Greisin’. Na ongeveer een minuut komt de zware black metalstem van Belwis weer de hoofdrol opeisen terwijl ook een pak dreiging en duisternis aan het geheel wordt toegevoegd. Het tempo ligt stukken lager dan bij het vorige nummer, maar aan kille gitzwarte dreiging ontbreekt het niet, integendeel. Door het feit dat we niet echt de Duitse taal machtig zijn, krijgt het geheel ook wat mysterieus over zich. Het beklijvende einde zadelt je op met een echt ongemakkelijk gevoel. Een korte intro staat je toe even tot jezelf te komen alvorens ‘Der Herr Der Berge’ je overvalt met zijn woeste dreiging van duisternis en koude om uiteindelijk atmosferisch te eindigen met o.a. een stevig stortbui die een aantal mokerslagen overstemt. Het afsluitende nummer is ‘Sagenwelt’ waar eerst nog ene heel kort momentje het vrouwenkoor zijn opwachting mag maken, maar al vlug sleurt Bilwis je terug mee naar donkere diepten waar koude, duisternis en dreiging overheersen met hier en daar wat piano accenten die proberen om wat licht te toveren. Je hebt het ondertussen begrepen: ‘Sagenwelt’ van Bilwis is een prachtig debuut geworden en eentje die niet mag ontbreken in een (atmospheric) black metal collectie.

Luc Ghyselen (90)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Seid Willkommen 2. Der Bote 3. Die Greisin 4. Der Herr Der Berge 5. Sagenwelt