Antigone’s Fate: Fragmente

Sinds ongeveer 2015 werkt Ruun, als enige, aan een output voor Antigone’s Fate. ‘Insomnia’ (2018) was het debuutalbum onder die naam met nummers die hij reeds had geschreven maar niet pasten bij de band waar hij toen ook actief bij was. ‘Zum Horizont …’ volgde in 2019. Telkens gaat hier over lang uitgesponnen nummers die zich situeren in wat we kunnen omschrijven als depressive atmospheric black metal. Met ‘Fragmente’ trekt Ruun de lijn gewoon door. Dit derde full-album telt slechts drie tracks maar klokt wel boven de tweeënveertig minuten. Opener ‘Vrìka to thánato’ haalt nog net de kaap van vijftien minuten niet. Ruun bouwt het nummer mooi op en na een eerder depressieve aanvangsfase slaagt hij er mooi in om tot een krachtige eindsalvo toe te komen, terwijl hij onderweg zowel furieus uit de hoek komt met puur black metal geweld maar anderzijds ook ruimte laat aan wat rustiger, wat kalmere, momenten. Voor ‘Den Königen Elen und Verfall’ heeft hij nog wat meer tijd uitgetrokken. Iets meer dan eenentwintig minuten zelfs. Het is een nummer geworden waar hij ons trakteert op heel wat wisselingen in tempo, ritme en kracht, maar waar furieuze black metal stukken uiteindelijk de bovenhand nemen. Toch blijft ook een soort van melancholie, die naar depressie neigt, onderhuids opspelen en neemt dit gevoel soms zelfs de bovenhand. – Vooral zijn getormenteerde vocalen zorgen voor die depressieve ondertoon. – Dit om maar aan te geven dat het nummer – maar dat geldt evenzeer voor de andere nummers op dit album – geen gemakkelijke hapklare brok is, maar verschillende luisterbeurten nodig heeft om volledig ontdekt te worden. ‘Sonnenaufgang’ mag afsluiten en is met zijn net geen zeven minuten meteen duidelijk het kortste nummer op dit album geworden. Het zachte fluiten van vogels, waarmee ‘Den Königen Elen und Verfall’ eindigde, mag het nummer op gang trekken met extra gitaargeluiden. Daarna krijgt dit instrumentale nummer – we vergeten de ahahahahaha’s, die naar het einde toe even om de hoek komen kijken, even voor het gemak – wordt extra kracht toegevoegd, om dan terug sfeervol en atmosferisch te eindigen. ‘Fragmente’ is zodoende een mooie aanvulling geworden in de discografie van Antigone’s Fate en zou heel wat fans van atmospheric black metal moeten kunnen overtuigen.

Luc Ghyselen (90)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Vrìka to thánato 2. Den Königen Elend und Verfall 3. Sonnenaufgang