Crystal Viper: The Cult

Crystal Viper voegt met ‘The Cult’ wederom een album toe aan hun reeds omvangrijke oeuvre. Zo om de twee jaar mag je ze verwachten. Ondertussen staat de teller op acht en dan tel ik de compilaties er niet eens bij. Er werd ondertussen overgestapt van AFM Records naar Listenable. Marta GabriĆ«l en co komen op de proppen met tien nieuwe eigen nummers en enkele covers verspreid over de verschillende formaten. De band klinkt als vanouds energiek en gedegen. Het geluid van Crystal Viper is klassieke metal gedragen door de voortreffelijke stem van Marta. Doordat het allemaal zeer goed afgeproduceerd is, klinkt het voor sommigen misschien iets te weinig organisch, iets te steriel. Ik hou wel van hun cleane doch heavy sound. Ik vermoed dat sommige kritiek richting variatie zal gaan, wat ik kan begrijpen, aangezien de band hun stijl hebben en er niet buiten kleuren. Daar staat tegenover dat het geheel klinkt als een album van een band die weet wat ze willen en wat niet. Na zeven albums zou je al eens een identiteit mogen hebben, denk ik. Crystal Viper staat voor hoogstaande moderne heavy metal met respect voor het verleden. Ik bemerk vooral een onvoorwaardelijke liefde voor het genre die zich vertaalt in nummers die boven de middelmaat uitsteken, maar vooral de kenners en liefhebbers van het genre zullen bekoren. Ik zie ze graag nog vele dergelijke albums maken. Ik krijg er niet genoeg van. Zeker als je aandachtig luistert, krijg je geleidelijk aan een menu voorgeschoteld met een smaakpalet dat veel breder is dan op het eerste zicht lijkt. Smullen maar van deze plaat!

Frederik Blieck (85)

Listenable Records

Tracklist: 1. Providence 2. The Cult 3. Whispers From Beyond 4. Down In The Crypt 5. Sleeping Giants 6. Forgotten Land 7. Asenath Waite 8. The Calling 9. Flaring Madness 10. Lost In The Dark 11. Welcome Home (King Diamond Cover)