Evisorax: Ascension Catalyst

De Britse band Evisorax heeft met ‘Ascension Catalyst’ een tweede langspeler uitgebracht sedert de oprichting in 2005. Bijster productief kun je dat – ondanks tussendoor een ep of drie en een paar singles – bepaald niet noemen. Een aantal veranderingen in de line-up zitten daar zeker voor iets tussen. Enkel gitarist Daniel Lynch blijft als oprichter over. Één en ander heeft ook onmiskenbaar een invloed gehad op het geluid van de band. Terloops willen we hier even opmerken dat ‘Ascensions Catalyst’ reeds in april 2020 werd uitgebracht maar pas recent onder de aandacht van MUSIKA werd gebracht. Evisorax staat gekend als grindcore band maar met ‘Ascension Catalyst’ brengt de band een geluid dat volgens ons veel meer richting noise neigt dan wat ze voordien ooit lieten horen. En de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we er niet direct wild van worden. De feedback die je hoort is uiteraard een gewild geluid maar werkt ons enkel op de zenuwen. Het hoge grunt gekrijs van John Boy kan dienst doen als vervanger van Dani bij Cradle Of Filth maar dan met minder afwisseling. Zeker en vast wél aanwezig, is een gigantische dosis agressie en bruut geweld met beukende drums aan een tempo waarvan een mens zich afvraagt hoe je dit langer dan tien minuten kunt volhouden zonder dagelijks in de fitness door te brengen. Maar ‘Ascension Catalyst’ brengt voor ons te weinig afwisseling om te blijven boeien van begin tot einde. Op opener ‘Gayatri’ dat eigenlijk opent als een pure noisetrack en afsluiter ‘Irkalla’ na, draaien alle nummers qua tijd rond de minuut (vaak zelfs minder) hetgeen weinig ruimte laat voor sterk uitgebouwde songstructuren. Wie houdt van extreem rauw en bruut geweld zal bij ‘Ascension Catalyst’ zeker en vast aan zijn trekken komen. Wie op zoek is naar melodie of breed uitgesponnen songstructuren, is er op voorhand aan voor de moeite. Zelf hadden we vijf jaar na de vorige langspeler van Evisorax hogere verwachtingen. Niet dat elk nummer de zeven minuten moet overschrijden zoals afsluiter ‘Irkalla’ maar nu knallen de nummers aan een zodanige rotvaart voorbij dat ze voorbij zijn nog voor ze goed en wel begonnen zijn. Daar hebben we geen enkel probleem mee – een beetje punkattitude mag wel in deze wereld – maar we horen te weinig afwisseling om ons echt te begeesteren. Wat ons betreft een plaat die snel in de vergeethoek geraakt.

K.H. (60)

7 Degrees Records

Tracklist: 1. Gayatri 2. Midnight Is For Regrets 3. Hyperphysical Hyperarchy 4. The Sun Behind The Sun 5. Terrible Viper 6. Ascension Catalyst 7. Harsh Reality 8. She-Mule 9. Vasuki 10. Magi Ultimogeniture 11. Giving It Theeth 12. Draw The Line 13. Lucent Antecessor 14. Fall Into Satori 15. Irkalla