Deconsecrate: Dark Night Of The Soul

Opgetrokken uit de oerdegelijke Vlaamse klei behoort Deconsecrate intussen sinds 2012 tot de befaamde H8000-scene. Voor degenen die niet vertrouwd zijn met de H8000 term: dit staat voor Hate Thousand wat verwijst naar de west-vlaamse hardcore scene (8000 slaat op de postcodes in West-vlaanderen en de H vanzelfsprekend op Hardcore). Deconsecrate komt met ‘Dark Night Of The Soul’ met een tweede full-album. Voorganger ‘Nothing Is Sacred’ dateert alweer van 2015 waarna de band wel nog ep ‘Resentment’ op de wereld losliet maar het niettemin véél te lang wachten was naar onze zin op nieuw materiaal. Geopend wordt er met de onheilspellende intro ‘For This Is Destiny’ waarna ‘Parasite’ beukend de debatten écht opent. In tegenstelling tot de pure hardcore bands, kenmerkt Deconsecrate zich door een sublieme mix van hardcore, death metal, black metal invloeden maar evenzeer ontwaar je soms een heavy metal gitaarriff en dan nog overgoten met de afwisseling tussen agressieve hardcore vocals en diepe deathmetal grunts. Het maakt Deconsecrate op vele vlakken net dat tikkeltje anders dan vele andere bands. De afwisseling in elk aspect is immens. Het ene moment retestrakke catchy riffs en pompende drums, het volgende moment loodzware gitaren die zelfs durven neigen richting doom / sludge. Om je helemaal te verrassen is er halverwege het instrumentale rustpunt ‘A Revelation’ met akoestische gitaar. Het klinkt hier even alsof dit nummer compleet verloren gelopen is tussen al het geweld dat voorafgaat én hetgeen nadien komt maar het blijkt wonderwel te passen. Het vormt als het ware de perfecte intro voor ‘Destroyer Of Worlds’ dat je onverbiddelijk tegen de vlakte mept. Het afsluitende titelnummer, ‘Dark Night Of The Soul’, komt als melodieus instrumentaal nummer eerlijk gezegd niet als de allesverwoestende beuker die wij in gedachten hadden, al is het wél een mooi nummer op zich. We hadden simpelweg eerder verwacht dat we ons na een zoveelste uppercut compleet knock-out hadden gevoeld bij het laatste nummer terwijl het nu eerder overkomt als een nummer waarbij je net op tijd op adem kan komen na net iets minder dan een half uur. Maar met een knop op repeat, is dat dan ook meer dan welkom want deze plaat nodigt sowieso uit tot instant opnieuw beluisteren. Sterke veelzijdige plaat die wat ons betreft gerust minstens een kwartiertje langer had mogen duren. Eens temeer blijkt de Vlaamse klei voedingsbodem te zijn voor internationale klasse.

K.H. (92)

Reality Records

Tracklist: 1. For This Is Destiny 2. Parasite 3. We Were Never Really Here 4. Nausea 5. Heretic 6. A Revelation 7. Destroyer Of Worlds 8. A Fatal Encounter 9. Embrace The Desolation Of Eden 10. Dark Night Of The Soul