Peste Umbrarum: Night Canticles Of The Ancient Ana’Themae

Het uit Portland, Oregon, USA afkomstige black metal ensemble Peste Unbrarum werd in 2017 opgestart. We mogen dus spreken van een nog jonge band, al heeft het vijftal dat Peste Umbrarum uitmaakt al eerder ervaring opgedaan bij andere bands. Met ‘Night Canticles Of The Ancient Ana’Themae’ is het kwintet aan zijn eerste full-album toe nadat men eerder een demo (‘Night Shines Eternal’ (2018)) afleverde. Dat er ook al wijzigingen zijn in de line-up is misschien niet echt in het voordeel van de band. Alhoewel, als het onderling niet écht klikt, ben je soms beter af met een andere line-up en of aanpak. Peste Umbrarum koos voor een ander line-up en laat op ‘Night Canticles Of The Ancient Ana’Themae’ slechts vijf tracks op de wereld los. Zo’n vijfendertig minuten lang nemen de heren – Lord Andross (bass, keyboards), Tenebrion (gitaar), Cäassimolär (vocals), Glaukos (drums) en Malleus (gitaar) – je mee op een heel stevige, energieke en krachtige tip doorheen zwarte, dreigende en kille duisternis. Laat het ons vergelijken met een tocht doorheen de befaamde donkere landschappen van Modor (zie J.R.R. Tolkine’s ‘The Hobbit’ of ‘Lord Of The Rings’). Ook daar ontwaar je nog delen die net iets meer in de duisternis gehuld liggen en ontwaar je stukken waar heel minieme straaltjes van licht en / of hoop proberen hun weg te vinden zodat de tempo en ritmewisselingen die je hier te verwerken krijgt daar mooi kunnen naar verwijzen. En, nee, Peste Umbrarum nzorgt niet echt voor vernieuwing – helse drumpatronen, stuwende basslijnen, krachtige riffs, dreigende, rauwe en ruwe, donker gekleurde vocalen, wat meer melodieus klinkende gitaarsolo’s, en alles toe spijkerende keyboard klanken zijn hier je deel –, maar het geheel werd goed gecomponeerd, gearrangeerd en uitgevoerd zodat we niet te klagen hebben. Door de intensiteit, de gedrevenheid en de wisselingen in tempo, ritme en kracht blijven wij alvast in de ban van het afgeleverde werk van Peste Umbrarum. En zonder dat de heren ons enorm kunnen verrassen, zijn wij ondertussen deze ‘Night Canticles Of the Ancient Ana’Themae’ weten te waarderen. Top? – niet echt, maar zeker daar kort onder bij aan sluitend. Black metal fanaten zijn alvast gewaarschuwd!

Luc Ghyselen (85)

Astral Nightmare Productions

Tracklist: 1. Where Vile Tempests Convoke (I Am Borne) 2. Sentinels Of Black Ardor 3. Dead To World 4. Omnia Culto Mors 5. Blood … Devouring Embrace