Starified: Fat Hits

Nog nooit eerder gehoord van Starified? Wij tot voor kort ook niet. We “ontdekten” deze band als bij toeval op het wereldwijde web middels hun versie van Thin Lizzy’s ‘Cold Sweat’ (https://www.youtube.com/watch?v=Tcq0C8WG58w&ab_channel=STARIFIED). Helemaal niet onaardig dachten wij en een kleine week later viel deze ‘Fat Hits’ in de bus. Toen vonden we ook nog wat extra info over dit trio. Starified werd in 2015 in Moskou opgestart en zorgde eerder al voor o.a. twee albums, twee Russische tournees en een Europese tournee. In ieder geval was dit voldoende om te kunnen tekenen bij het Amerikaanse Ripple Music. Dan weet je natuurlijk al half wat je kan verwachten op muzikaal vlak en daar vormt dit Starified geen uitzondering op. Noem het hard rock, classic rock of stoner rock voor mijn part, maar de drie heren van Starified – Vadim Ambartsumian (vocals, drums), Yuriy Berezovik (gitaar) en Dmitri Shurpakov (bass) – doen dit heel energiek en gedreven. Bass en drums zorgen voor de heel solide maar best wel soepele basis. De riffs klinken krachtig en strak, terwijl de gitaarsolo’s echt wel prachtig te noemen zijn. Soms vingervlug, soms mooi opbouwend, maar steeds melodieus. En dan zijn er nog de heel krachtige vocalen die drummer Vadim aflevert. Die passen nagenoeg perfect bij de neergezette sound. Tien tracks lang weet het drietal ons te boeien. Voeg daaraan toe dat de heren precies lijken te weten wanneer ze het gaspedaal stevig moeten indrukken en wanneer het net iets rustiger en / of kalmer mag klinken. Miskleunen vind je niet, spijtig genoeg noteerden wij ook geen echte uitschieters, al komt ‘An Ode To Tenacious D’ dankzij de schitterende gitaarsolo wel dicht in de buurt. Echte “fat hits” zal Starified er in onze contreien spijtig genog niet aan over houden, want we geloven niet dat de band hier op veel radio-aandacht zal kunnen rekenen, maar misschien zijn er wel een aantal concert promotoren bereid om dit Starified naar ons landje uit te nodigen voor de nodige concerten? Wij duimen daar alvast voor (al moeten we natuurlijk eerst afrekenen met dat corona-beestje).

Luc Ghyselen (80)

Ripple music

Tracklist: 1. Scapegoat 2. Don Loco 3. An Ode to Tenacious D 4. Anti Rebel 5. Saraton 6. Wider Lane 7. What If 8. Pick A Fight 9. Noah 10. Same Old River