Sur Austru: Obârşie

Een goed jaar terug schreef ik een review van het debuutalbum van deze Roemeense band, Sur Austru, opgericht door ex leden van Negura Bunget. Als waardering kreeg dit album 95/100. Het was dus afwachten of deze band het niveau van het openingsalbum kon evenaren met ‘Obârşie’. En ik vind van wel. Deze band blijft folk, doom en black metal wondermooi combineren tot een heel eigen sound met zeer veel zin voor melodie, mooie tempowisselingen en oude instrumenten. Het openingsnummer toont dit heel goed aan: dertien minuten lang horen we wondermooie folk met fluit, klassieke trommels of pauken in combinatie met lichte black metal. Lichte cleane zang, grunts en gesproken taal wisselen elkaar af: een dijk van een nummer. ‘Taina’ schittert dan weer door zijn wondermooie melodie en combineert folk (veel panfluit) met melodische en atmosferische doom: een compleet ander nummer maar weer o zo mooi. ‘Codru Moma’ is een mooi tussendoortje en een ode aan een soort panfluit: het zet het folkgehalte van deze band extra in de verf. ‘Cant Adanc’ start met een mooie samenzang begeleid door mooie percussie en een aanstekelijk ritme: opnieuw een gevarieerd, goed nummer. Op ‘Caloianul’ horen we aanvankelijk gezang van een soort sjamaan of druïde uit Transylvannië gecombineerd met geroffel op één of andere trommel en getokkel op een soort luit. Prachtig, om dan in het midden van het nummer wat harder te worden. De percussie op dit nummer is van zeer hoog niveau. Pas op het laatste nummer zullen de pure black metal fans weer wat aan hun trekken komen. Eindconclusie: een erg goed album met heel gevarieerde nummers en stijlen: het folk gehalte primeert maar wordt erg goed gecombineerd met atmosferische en melodische metal zodat het black metal gehalte eerder klein te noemen is. Sur Austru heeft met twee schitterende albums en een eigen sound bewezen een topband te zijn in dit zeldzame genre. Ik ben alvast grote fan. En ik hoop deze band ooit eens live te kunnen zien en horen: dat moet iets speciaals zijn.

Bart Verlinde (95)

Avantgarde Music av 405

Tracklist : 1. Cel Din Urma 2. Taina 3. Codru Moma 4. Cant Adanc 5. Caloianul 6. Ucenicii Din Hartop 1 7. Ucenicii Din Hartop 2