Magnum: Dance Of The Black Tattoo

Of we er nu op zaten te wachten ga je mij niet horen zeggen, maar feit is wel dat Tony Clarkin zijn fans niet in de steek laat. Alhoewel er door de pandemie alle kansen verdwenen om de band live te kunnen zien, brengt het gezelschap een nieuwe collectie uit. Een samenraapsel uit de archieven van de band zorgt voor deze ‘Dance Of The Black Tattoo’, vooral samengesteld uit zeldzame live opnamen en uitzonderlijke radioversies. Waar ‘The Valley Of Tears – The Ballads’ de zachtere kant accentueerde, probeert de nieuwste compilatie een hardere kant te benaderen. Alle nummers werden opnieuw gemasterd in een hedendaagse kwaliteit. Het artwork van ‘Dance Of The Black Tattoo’ werd ontworpen door coverartiest Rodney Matthews, die er altijd in slaagt de bijzondere sfeer van de albums van de Britse rockgroep te vertalen in sfeervolle beelden en kleuren. Magnum anno 2021 ziet er als volgt uit: Gitarist Tony Clarkin, zanger Bob Catley, keyboardspeler Rick Benton, bassist Dennis Ward en drummer Lee Morris. We starten met een rauwe versie van de band. Het album opent met live versies van ‘Black Skies’ en ‘Freedom Day’, voorheen exclusief verkrijgbaar als DVD bonus nummers op ‘Escape From The Shadow Garden’. Bij het stevige ‘All My Bridges’ is de tekst poëtischer. ‘On A Storytellers Night’ uit 1985 was het album dat ondergetekende volledig over de streep getrokken heeft. ‘On A Storyteller’s Night’, het titelnummer van dit meesterwerk uit 1985, en ‘Dance Of The Black Tattoo’ zijn nog twee zeldzame live tracks uit de bonussectie van ‘Escape From The Shadow Garden’. Het verschil in de muzikale omlijsting als in de vocalen zijn een mooi gegeven dat de band wel ouder wordt, maar nog altijd diezelfde vibe in het nummer weet te houden. Na enkele live opnames krijgen we enkele radio edits (lees: ingekorte versies) van anti-oorlogsnummer ‘On Christmas Day’ (dat misschien net te laat uitkomt?) en ‘Born To Be King’ van hun klassieker ‘Goodnight L.A.’, gevolgd door ‘Phantom Of Paradise Circus’ en ‘No God Or Saviour’, beide bonustracks van hun 19de studioalbum ‘Sacred Blood – Divine Lies’ uit 2016. ‘Phantom Of Paradise Circus’ was bijna de dans ontsprongen, ware het niet dat Clarkin dit bijna vergeten nummer toch oppikte en daardoor de aandacht geeft die het verdient. ‘Your Dreams Won’t Die’ en ‘Twelve Men Wise And Just’ zijn twee live-bonusnummers die voor het eerst te horen waren op ‘Lost On The Road To Eternity’ van 2018. Het album wordt afgerond met ‘Show Me Your Hands’, ‘Not Forgiven’ en ‘Madman Or Messiah’, die volgens Tony vrij makkelijk naar radio-edit-versies terug te schroeven bleken. Voor de fans is het natuurlijk smullen telkens er materiaal uitgebracht wordt, maar of deze collectie essentieel is is voor elk apart in te schatten. De inmiddels drieënzeventig jarige vocalist blijft vocaal zijn mannetje staan. Feit is dat de band de fans niet laat zitten, maar hen verwend met vijfenzeventig minuten materiaal die niet zo evident te vinden was op de vorige uitgaves. Het blijven topnummers voor zij die van Britse rock houden. Het is intussen genieten, terwijl we halsreikend uitkijken naar een volgend studioalbum, dat gepland staat voor begin volgend jaar.

Rocking Klingon (85/100)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. Black Skies 2. Freedom Day 3. All My Bridges 4. On A Storyteller’s Night 5. Dance Of The Black Tattoo 6. On Christmas Day 7. Born To Be King 8. Phantom Of Paradise Circus 9. No God Or Saviour 10. Your Dreams Won’t Die 11. Twelve Men Wise And Just 12. Show Me Your Hands 13. Not Forgiven 14. Madman Or Messiah