Dead Shape Figure: Quatuor Post Nihil (ep)

Dead Shape Figure is een Fins vijftal origineel uit de buurt van Vantaa. Het kwintet timmert reeds sinds 2003 aan een muzikale carrière die een pak demo’s en singles, vier full-albums en een ap opleverde. Met ‘Quator Post Nihil’ komt Dead Shape Figure met een hernieuwde line-up zijn tweede ep voorstellen. Van de originele line-up vinden we nu nog steeds vocalist Galzi Kallio en gitarist Juhani Ilari Flinck terug in de line-up. Bassist Ari Niemi is er bij sinds 2016, terwijl drummer Ville Sahakangas en gitarist Seppo Nummela sinds 2019 de rangen zijn komen verstevigen. ‘Quatuor Post Nihil’ telt vier tracks die je gemakshalve in het vakje melodic death metal mag onderbrengen. De invloeden van wat thrash metal en zelfs wat minieme progressive elementen vinden we zeker niet storend. Integendeel zelfs. Het zorgt er in ieder geval voor dat ‘Quatuor Post Nihil’ een heel gemakkelijk te behappen schijfje is geworden dat zich vlot laat beluisteren. We zouden zelfs durven stellen “aanstekelijk”, want wij hebben meteen na afloop van de vier tracks (nog geen negentien minuten) de repeatknop ingedrukt voor een nieuw rondje. En zonder dat we Dead Shape Figure bij de toppers uit het (sub-genre) zullen vernoemen, is ‘Quatuor Post Nihil’ een ep geworden die een mooie plaats mag innemen in je collectie. De heren zakken immers nergens door het ijs, koppelen in elke track opnieuw pakken kracht aan voldoende melodie, en zetten keer op keer een goede prestatie neer met de goed gearrangeerde en gebrachte nummers die nergens vervelen. Vooral de melodieuze gitaarsolo’s zorgen er voor dat we bij elk nummer een klein pluspuntje bijtellen.

Luc Ghyselen (84)

Inverse Records

Tracklist: 1. Composition X 2. Batrachomyomachi 3. The Worship Of Ashes 4. Foul Doctrine Of Idiocy