Persuader: Necromancy

Het Zweedse Persuader is een vrij onderschatte power metal band die sinds 1997 aan een muzikale carrière bouwt. Tussen de opstart en 2014 zorgde het gezelschap reeds voor vier erg geslaagde full-albums maar die raken bijna nooit echt tot bij ondergetekende. We bedoelen maar: we weten van het bestaan van Persuader, we horen veel goeds vertellen over de albums, we horen hier en daar wel eens nummer, maar ons er echt in verdiepen … nee, dat gebeurde om tal van redenen niet. Nu komt Persuader er aan met zijn vijfde werkstuk, het eerste voor Frontiers Records. En … mensen, wat zijn we blij dat we dit keer wel de moeite hebben genomen om deze ‘Necromancy’ grondig te gaan beluisteren. Zelf zeggen de heren dat dit het meest agressieve album is geworden wat ze hebben opgenomen. Maar hey, daar staan we niet echt bij stil, want de melodie werd nergens uit het oog verloren en dat, samen gekoppeld aan intensiteit, energie en gedrevenheid zorgt ervoor dat we bijna achterover slaan bij beluistering van dit zeven tracks tellend schijfje. Van zodra de eerste noten van opener ‘The Curse Unbound’ weerklinken zijn we mee in het verhaal dat Persuader hier neerzet. Nummer na nummer weten de heren – Efraim Juntunen (drums), Jens Carlsson (gitaar, vocals), Emil Norberg (gitaar (lead), bass) en Fredrik Mannberg (gitaar) – ons compleet te overtuigen. En dat intensieve, dat energieke, dat ook wel aanstekelijke hoge niveau houden de heren vrij gemakkelijk vol tot de laatste noten van afsluiter ‘The Infernal Fires’ weerklinken. Opvallend is het feit dat Persuader ons meteen doet denken aan het machtige Blind Guardian, en eigenlijk mag dat niet echt een verrassing zijn, want zowel Jens als Emil waren lid van Savage Circus nadat ex-Blind Guardian drummer Thomas Stauch die band in 1995 opstartte. Voldoende links dus met deze Duitse topband in het (sub)genre. Meteen ook het perfecte referentiepunt voor wie Persuader nu pas ontdekt. Maar laat ons er toch maar meteen bijvertellen dat dit gezelschap kiest voor steevast melodieus beukwerk van begin tot eind. Op veel rustmomenten hoef je niet te rekenen en de vocalen van Jens lijken echt wel heel sterk op die van Hansi Kürsch. Dit is een absoluut topalbum voor power metal fanaten die zowel kracht als melodie weten te waarderen.

Luc Ghyselen (96)

Frontiers Records FRCD 1076

Tracklist: 1. The Curse Unbound 2. Scars 3. Raise The Dead 4. Reign Of Darkness 5. Hells Command 6. Gateways 7. The Infernal Fires