Edenbridge: The Chronicles Of Eden Part 2

Tien albums ver in hun carrière is het tijd voor een tweede compilatie. Deze keer worden de vijf meest recente albums onder handen genomen. Van elk album mochten vier nummers door de fans geselecteerd worden. Naast deze selectie vond de band ook nog eens de creativiteit om drie nummers een kleine metamorfose te laten ondergaan. Zodoende krijg je een dubbele cd. Vreemd genoeg is er in deze vinyl-tijden geen vinyl-versie. Geen getreur wat mij betreft. Integendeel. Wat doet het deugd om nog eens al die knappe nummers achtereen te horen. Voor zij die Edenbridge niet kennen is dit album een goed startpunt. Al na drie nummers zal je het wel weten of je deze Oostenrijkse progressieve /symfonische band in je hart zal sluiten. Dat het duidelijk is dat Edenbridge zijn plaats in de metal geschiedenis verdient, staat buiten kijf. Na tien albums moet je niet meer twijfelen dat deze band talent heeft. Ik kan de lezer ook alleen maar aanbevelen deze band eens live te gaan bekijken, want daar zal je ze op hun best zien. Hiermee bedoel ik dat al het creatieve en inventieve dat deze band brengt ook nog eens op een podium staat als een huis. Sabine Edelsbacher heeft een stem die je gewoonweg vervoert. En over de composities van Lanvall kunnen we uren lyrisch zijn. Edenbridge is samen met Visions of Atlantis en Serenity het beste wat Oostenrijk te bieden heeft op symfonisch gebied. Niettemin moeten we toch kritisch blijven en dus ook eens kijken wat de herwerkte nummers te bieden hebben. ‘Higher (acoustic)’ en ‘Paramount (acoustic)’ hebben reden van bestaan en ook Dynamind (Easter version 2020) kan ermee door. Het album wordt naast de geselecteerde nummers ook nog aangevuld met een drietal nummers die op verschillende gelimiteerde versies als bonustracks terechtkwamen. Met deze compilatie zet Edenbridge een punt achter wat tot op heden een fantastische carriere is. Niet dat de band ophoudt te bestaan, maar ik vermoed dat we aan het begin van een nieuw hoofdstuk staan dat ongetwijfeld vol aangename verrassingen zal steken. Na tien albums heeft Edenbridge nog op geen enkel gebied moeten inboeten. Integendeel, het gaat nog steeds crescendo en er komt waarschijnlijk een punt waarop deze band nationaal erfgoed wordt. Oostenrijk mag terecht trots zijn op een monument als Edenbridge. Ik zou ze in elk geval niet meer kunnen missen.

Frederik Blieck (90)

SPV / Steamhammer

Tracklist: cd1: 1. Higher 2. On the Other Side 3. Shiantara 4. Alight A New Tomorrow 5. Until The End Of Time 6. Shadowplay 7. The Greatest Gift Of All 8. Dynamind (easter version 2020) 9. Brothers On Diamir 10. Paramount (acoustic version 2020) 11. Tauerngold 12. The Bonding / cd2: 1. Live And Let Go 2. Mystic River 3. MyEarthDream Suite (For Guitar And Orchestra) 4. The Moment Is Now 5. Skyline’s End 6. The Memory Hunter7. Remember Me 8. Inward Passage 9. Paramount 10. Higher (acoustic version 2020) 11. Into A Sea Of Souls 12. Bon Voyage Vagabond 13. Eternity 14. My Earth Dream