Sagenland: Oale Groond

Nog nooit gehoor van Sagenland? Wij eerlijk gezegd ook niet. Gelukkig is er dan het wereldwijde web om wat info te sprokkelen. Sagenland werd in 2001 opgestart in Twente, Nederland en zorgde een viertal jaar later voor een eerste teken van leven middels drie tracks op een split met Vargulf. Korte tijd later ging het label waarop de split werd uitgebracht over kop en Sagenland zelf werd in een soort van slaap status gezet. Beide heren die de dienst uit maken bij Sagenland – Floris Velthuis (drums, bass, vocals) en Arjan (gitaar, vocals) – zochten en vonden afleiding bij tal van andere projecten / bands. Zo raakte ook hun visie op black metal met wat invloeden uit folk in de vergetelheid. Tot nu dus. ‘Oale Groond’ is meteen het debuut voor Sagenland die op muzikaal vlak duidelijk de kaart trekt van black metal met wat invloeden uit folk. Voeg daar rauwe vocalen aan toe met op tijd en stond wat kloeke samenzang en de Scandinavische invloeden zijn niet te negeren. Daarnaast lassen de heren ook momenten in van rust middels instrumentale akoestische intermezzo’s als daar zijn ‘Veur de leu van vrogger’, ‘Van eigen land’ en ‘Terug noar et laand van aleer’. Als je dan ook nog weet dat opener ‘Weer Thuus’ ook al een instrumentaal stukje is waar wat hoorngeschal te horen en wat knetterend vuur, dan weet je dat de heren maar zes nummers zwartgeblakerd geweld afleveren. Die klinken dan wel heel intens en gedreven, maar zorgen toch niet voor een echt “waauw” gevoel, zodat we uiteindelijk toch wel wat op onze honger blijven zitten. Je voelt ons al aankomen: wij vinden ‘Oale Groond’ absoluut niet slecht of weerzinwekkend, maar hebben toch al veel beter gehoord. Een “must have” is dit debuut dan ook niet geworden.

Luc Ghyselen (72)

Heidens Hart Records

Tracklist: 1. Weer thuus 2. De jammerklachten van Singraven – eerste deel 3. De jammerklachten van Singraven – tweede deel 4. Veur de leu van vrogger 5. Bladval 6. In ‘t bos 7. Van eigen land 8. Botte bijlen 9. ‘t Leste gedicht (Twentse earde) 10. Terug noar et laand van aleer