Art Of Illusion: X Marks The Spot

Een samenwerking van songwriter / producer Anders Rydholm (Grand Illusion) en zanger Lars Säfsund (Work Of Art) leidde tot het ontstaan van een nieuwe supergroep Art Of Illusion. De naam alleen al vertelt een stuk de muzikale achtergrond van de Zweeds muzikanten. Met ‘X Marks The Spot’ combineren ze het beste van beide bands. Om alles muzikaal klaar te spelen hebben ze de hulp van een ganse reeks muzikanten ingeroepen. Naast de gitaristen Jay Graydon, Muris Varajic, Kristian Larsen, Pelle Holmberg en Daniel Rydholm waren ook drummer Frank ”Frallan” Nilsson, vocalist Per Svensson en Tony Paoletta op steelgitaar bereid de beide heren te vervoegen. Dat we een melodieus album voor de kiezen krijgen zal niemand verbazen en het stomende ‘Wild And Free’ is dan ook geen echte verrassing. Mooie melodieën op een uitnodigend stukje rock. De mooi gebalanceerde mix zorgt voor een typische sound waar iedere muzikant zich uitgelijnd in terugvind. Een gitaarsolo staat in de kijker, maar is niet extreem gepusht. In dezelfde melodieuze vibe zit ‘Run’, die het weliswaar rustiger van start gaat. Maar eens uit de startblokken krijgen we terug die eighties sound die ons naar een catchy refrein leidt. Er zit een subtiele ondertoon van ‘Pamela’ in het nummer, een link naar Toto, al is het tempo hier een stuk hoger. Met harp start ‘My Loveless Lullaby’, die zijn opera-achtige invloed van het magistrale Queen niet kan verstoppen. Naar het refrein toe gaat het arrangement een versnelling hoger en ook Lars zet een tandje bij. De variatie in ritme is mooi uitgewerkt. Dit gaan naadloos verder in ‘Waltz For The Movies’, die de dans verder zet in musicalsfeer. Helemaal anders bij ‘4 AM’, dat weer dit grootsheid in zijn eenvoud kan bevatten. Less is much more. Opnieuw fantastisch vocaal werk in alle simpliciteit van de sfeervolle omlijsting. Wat een zalige tegelplakker. Sprankelend wandelt ‘Go’ binnen en een vlaag van dynamische positiviteit overvalt ons. De gitaren zorgen voor een vrolijkheid die gans het nummer domineert. Nog zo’n topper is het progressieve ‘Snakebite Charm’, die opbouwend start en dan met een aanstekelijke riff loskomt. Hier is Rydholm’s invloed voelbaar. Het nummer laat een iets andere band horen, maar diversiteit is de gemeenschappelijk troef die de geweldige muzikanten gemeen hebben. In een sfeer van musical schiet ‘Let The Games Begin’ alweer met die Queen-knipoog op gang. Het wordt uiteindelijk een volledig eigen nummer, maar de vocale uitdaging werd alweer volledig uitgespeeld. Het is een melodieus maar erg variërend nummer, want eens je denkt welke richting het uitgaat, verandert opnieuw het arrangement. Uiteindelijk wordt het een ritmische rocker waar ondergetekende een intens meetikkend voetje niet kon onderdrukken. We worden met het korte ‘A Culinary Detour’ verwend want opnieuw een theatraal arrangement waar de vocalist zich voluit smijt. Terug die eighties vibe in ‘Catch You If I Can’ en ‘Rampant Wildfire’, die ervoor zorgt dat mijn voeten terug spontaan die spastische bewegingen ondergaan. Puur genieten, zowel van de knappe vocale als instrumentale prestaties. Ondanks de titel, gaat de afsluiter ‘Race Against Time’ erg rustig van start. Het is een piano-ballad, waar opnieuw een uitmuntende vocalist zijn talent deze keer wel erg breekbaar weergeeft. Alhoewel er wat gitaarwerk bij komt, sluit deze in alle pracht het album af. Wie zich aan een pareltje verwacht, zal met deze samenwerking krijgen wat hij verwacht. Daarbij zit nu en dan een Queen-achtige kwinkslag, die alles levendig houdt, tussen de soms Toto-achtige nummers. Pure klasse vanaf de eerste noten tot de laatste. Diversiteit en klasse gaan hand in hand en daardoor is dit niet alleen een keigoed album, het zorgt voor een nieuwe wending. Art Of Illusion is grote klasse!

Rocking Klingon (85)

AOR Heaven AOR 00220

Tracklist: 1. Wild And Free 2. Run 3. My Loveless Lullaby 4. Waltz For The Movies 5. 4 AM 6. Go 7. Snakebite Charm 8. Let The Games Begin 9. A Culinary Detour 10. Catch You If I Can 11. Rampant Wildfire 12. Race Against Time