Hell-Born: Natas Liah

Het Poolse Hell-Born werd in 1996 opgestart door Baal Ravenlock en Les, twee artiesten die ook al actief waren bij Behemoth en / of Damnation. Eerst nog als side-project, maar uiteindelijk toch als de main band voor beide heren. Meteen weet ja al waar je de sound van Hell-Born kan en mag situeren: een mix van black en death metal waarin je met wat goede wil ook wel wat elementen thrash metal in kan vinden. Ze noemen niet voor niets Behemoth, Vader, Venom en Sodom als invloeden. Hell-Born kende nogal wat wijzigingen in de line-up maar voor dit zesde full-album bestaat de band uit Baal Ravenlock (bas, vocals), Les (gitaar) en Diabolizer (drums). Het lijkt wel een nieuw start voor Hell-Born want tussen de opstart en 2010 werden de fans “verwend” met een ep, een split en maar liefst vijf full-albums. Dan viel de creatieve output echter stil om vorig jaar eerder wat schuchter uit te pakken met twee nieuwe nummers op een split met Offence. ‘Natas Liah’ is dus het eerste volwaardige wapenfeit voor Hell-Born na meer dan tien jaar stilte. Het album telt negen tracks die liefhebbers van black metal / death metal of blackened death metal gerust aan hun collectie kunnen toevoegen. We gaan niet beweren dat ‘Natas Liah’ een absolute “must have” is geworden, maar het is wel een heel sterk album geworden voor de fans van het (sub)genre. Je krijgt een donkere sound te horen waar drums en bass mooi in de mix zitten. De wat rauwe en ruwe vocalen worden dreigend op je afgevuurd, terwijl de riffs krachtig de lijnen afbakenen. Dat de heren mooie wisselingen in zowel tempo en ritme inlassen zorgt ervoor dat je aandacht moeilijk kan verslappen. Voeg daaraan toe dat men ook wel wat licht in de duisternis schept middels knap opgebouwde en vrij melodieus klinkende gitaarsolo’s en je everkrijgt een album dat vele anderen in het (sub)genre achter zich laat. Wij hebben in ieder geval erg genoten van dit werkstukje en hopen echt dat Hell-Born nu opnieuw vertrokken is voor een meer creatieve output van ditzelfde niveau. Dat ze ons ook eens mogen verblijden met een live-concert, spreekt voor zich, maar daar zullen we in deze donkere tijden nog moeten op wachten. Intussen laven we ons aan deze ‘Natas Liah’. Welcome back, Hell-Born!

Luc Ghyselen (82)

Odium Records

Tracklist: 1. When You Are God 2. Axis Of Decay 3. Ye Olde Woods Devil 4. Uroboros 5. The Butcher 6. Son Of Earth 7. In God’s Death 8. Soulrape 9. Blakk Metal