Endezzma: The Archer, Fjord And The Thunder

Het Noorse black metal gezelschap Endezzma ging in 2005 van start als een soort van verderzetting van Dim Nagel, een andere black metal band waar Sorgar achter de microfoon stond. Dim Nagel was er sinds 1993 maar na een tweetal demo’s werd niets meer vernomen van deze band, tot vocalist Sorgar dus de band nieuw leven inblies en meteen de naam veranderde. Het legde de band geen windeieren want sindsdien zorgt Endezzma voor een tweetal ep’s en evenveel full-albums. Met ‘The Archer, Fjord And The Thunder’ is Endezzma dus aan zijn derde full-album toegekomen. Het nieuwe werkstuk is goed voor een kleine veertig minuten kil, duister en dreigend black metal geweld. Opener ‘The Awakening’ is een heel kort instrumentaal niemendalletje. Een gure wind, wat mysterieus klinkende geluiden houden zo’n zevenendertig seconden aan, maar grijpen dus wel je aandacht: je bent immers benieuwd naar wat er zal volgen. Een stevige drumroffel opent ‘The Name Of The Night Is A Strong Tower’ en strakke riffs vallen meteen in. Een ruwe stem zorgt voor de dreigende vocalen terwijl het tempo vrij hoog wordt gehouden en je steeds dieper wegzakt in een kille duisternis. Wat ongecontroleerde samenzang komt langs als een extra accentje en zorgt zo voor extra koude rillingen. We worden dus bij de les gehouden. Wie niet heeft opgelet wordt dan gewoonweg weg geblazen door ‘Anomalious Abomination’ waar, na een wat aarzelende start, het tempo nog een stuk hoger wordt gelegd. Zo horen we het wel graag: rauw, ruw, onversneden, donker, dreigend en heel furieus. Niet te veel nadenken dus en gewoonweg stevig beuken. Wie deze track headbangend doormaakt moet ofwel over een immens stevige oefening beschikken of mag zich headbanger nummer één noemen. Het titelnummer raast bijna op dit waanzinnige tempo verder, maar houdt ons perfect bij de les middels wat minieme tempo en ritme wisselingen. Op dit elan volgt ‘Formless And Void’. Het tempo wordt een klein beetje terug geschroefd maar de dichte duisternis, de koude kilte, en een machtige dreiging blijven intact. Dankzij extra wisselingen in tempo en ritme blijft ‘Garden ov Heathen’ boeien van begin tot einde: het is de eerste keer dat de heren bij Endezzma zo variëren. Donder en zachte klanken openen ‘Wild Glorior Death’ maar dan schiet tempo de hoogte in en volgen de kracht, dreiging en rauwheid meteen, zodat onze nekwervels opnieuw vreselijk getest worden. Gelukkig blijft Endezzma voor variatie zorgen anders hadden we een zoektocht moeten organiseren naar ons hoofd. De heren komen opnieuw in de buurt van de snelheidsrecords met ‘Open Your Eyes And Stab The Sight’ waar, gelukkig voor ons, naar het einde toe de heren op de rem gaan staan. Een einde die we eerlijk gezegd niet hadden zien aankomen en die ons wat wezenloos achter laat. ‘Arrows Of Equilibrium’ doet het op gebied van tempo althans wat rustiger aan, al is het maar te bezien wat je verstaat onder “wat rustiger” natuurlijk. Op gebied van dreiging, kracht, duisternis en kilte willen de heren wel van geen wijken weten. En, eens over halfweg, wordt dat tempo toch opnieuw de hoogte ingejaagd. Mogen we stellen dat dit het laatste nummer is op dit album, want de korte afsluiter ‘Closure’ laat opnieuw wat mysterieuze klanken horen en een gierende wind. Maar goed, acht volwaardige nummers geven ons voldoende inzicht in de sound van Endezzma die we het best omschrijven als driegend, kil, vol duisternis en aan een heel furieus tempo. Zo zal ‘The Archer, Fjord And The Thunder’ zeker een pak black metal fanaten weten te bekoren.

Luc Ghyselen (80)

Dark Essence Records

Tracklist: 1. The Awakening 2. The Name Of The Night Is A Strong Tower 3. Anomalious Abomination 4. The Archer, Fjord And The Thunder 5. Formless And Void 6. Garden ov Heathen 7. Wild Glorior Death 8. Open Your Eyes And Stab The Sight 9. Arrows Of Equilibrium 10. Closure