Cristina Vane: The Magnolia Sessions

‘The Magnolia Sessions’ is bij een vierde “deel” aanbeland. Cristina Vane is de gelukkige die door engineer Dan Emery werd uitgekozen om een aantal nummers te brengen onder de grote, oude magnolia boom. Net als bij de overige sessies van deze reeks zijn de enige toeschouwers en aanhoorders een heel selecte kleine groep en een heel pak krekels en andere insecten. Wat ze te horen kregen van Cristina is adembenemend. Kijk, ondergetekende weet maar al te goed dat er in de blueswereld (net zoals in tal van andere muziekgenres) ook ieder jaar opnieuw artiesten opstaan die pakken liefhebbers kunnen bekoren. Ik had nog nooit gehoord van Cristina Vane, dus moest het wereldwijde web me toch eerst nog wat info bieden om deze review tot een goed einde te brengen. Cristina is van Europese afkomst (meer bepaald uit Turijn, Italië) maar woont al lang in de V.S. Nashville, Tennessee is nu haar thuishaven. Sinds een viertal jaar verdiept ze zich vooral in delta blues, country en folk. Ook bij oude nummers op banjo en viool vind ze inspiratie. Al deze invloeden zijn terug te vinden in de acht nummers die ze heeft neergezet op een regenachtige avond onder de grote magnolia in Nashville, Tennessee onder toeziend oog en oor van Dan Emery. Acht nummers lang schittert de prachtige stem van de dame die zichzelf begeleidt op gitaar of banjo. De mooi opgebouwde nummers zijn perfect voor haar stem, die elk nummer opnieuw naar een nog hoger niveau tilt. Vanaf de eerste tonen van opener ‘Half Moon Baby’ tot en met het slotakkoord van afsluiter ‘Heart On The Mend’ ben ik in de ban van haar schitterende stem waarmee ze elk nummer opnieuw naar ongekende hoogste stuwt. Er straalt zo veel passie en warmte van uit dat het bijna ondragelijk wordt: zo mooi, zo wonderschoon. En dan weet je: het moeten niet altijd gierende gitaren, donderende drums, of diepe grunts zijn om je te raken. Hou je van akoestische muziek, al is het maar af en toe, geef dan deze ‘The Magnolia Sessions’ van Cristina Vane een oprechte kans. Pure blues en folk fanaten hebben de naam Cristina Vane ongetwijfeld al (veel) langer op de radar staan.

Luc Ghyselen (90)

Anti-Corporate Music

Tracklist: 1. Half Moon Baby 2. Muddy Waters 3. Done Gone Changed Your Mind 4. The Cuckoo 5. Damn Shame 6. Love Like Summer Rain 7. Time For Leaving 8. Heart On The Mend