Knorgärn: Stora och Farliga

Wij hadden eerlijk gezegd nog nooit gehoord van Knorgärn vooraleer we dit ‘Stora och Farliga’ toegestuurd kregen en aan een luisterbeurt onderwierpen. Knorgärn is een Zweeds kwartet dat sinds 2015 actief is en soms het label metalcore opgekleefd krijgt, terwijl de heren zelf zeggen dat ze voor hard rock staan met de echte nadruk op “hard”. De heren bouwen wel stevig aan de uitbouw van een discografie want deze ‘Stora och Farliga’ is immers reeds het derde full-album van Knorgärn. We moeten er ook nog bij vermelden dat het album eerder in eigen beheer op de markt werd gebracht maar nu, met één extra nummer, wordt opgepikt door het befaamde Noorse label Indie Recordings. Twaalf tracks telt het album dat nu zijn rondjes draait in onze cd-speler en we moeten eerlijk toegeven dat onze bureau’s en stoelen al vlug langs de kant werden geschoven bij MUSIKA om plaats te maken voor extra ruimte zodat we ons, corona proof, keihard konden uitleven op de aanstekelijke maar heel krachtig klinkende sound van het viertal. Eigenlijk hebben we maar een kleine opmerking voor Knorgärn, maar het is er eentje die Zweden alvast niet zal storen: alle teksten worden in de moedertaal gebracht zodat wij geen snars begrijpen waarover men het heeft. Maar echt storen doet het niet, daarvoor zijn de riffs te krachtdadig, klinkt het geheel ook wel melodieus en worden we meegesleurd dankzij de energie, de gedrevenheid en de kracht die van elk nummer uit gaat. Toch blijven de heren mooi binnen de afgebakende lijnen van het (sub)genre zodat we ons echt afvragen waar men de term metalcore vandaan haalt om de sound van Knorgärn te omschrijven. Bass en drums zorgen voor het nodige solide fundament terwijl de riffs daar mooi op verder borduren en zo een krachtig geraamte opbouwen. Voeg daar krachtige vocalen aan toe en gitaarsolo’s die “to the point” zijn en je verkrijgt een mooie, aanstekelijke en krachtige cocktail die wij situeren in het vakje hard rock / heavy metal. Meer heb je als band nodig om ons over te halen. Hopelijk denken jullie er ook zo over en kunnen we dit viertal eens aan het werk zien en horen op onze Belgische podia, want, naar het schijnt, is de band nog indrukwekkender tijdens live concerten.

Luc Ghyselen (90)

Indie Recordings

Tracklist: 1. Stora och farliga 2. Älskar ingen 3. Bit för bit 4. Mera mera 5. Mer än du ser 6. Allt brinner 7. Kallt 8. Ingenting vackert 9. Svart 10. Kör över dig 11. Slår oss fram 12. Kan du höra mig