Avatarium: An Evening With Avatarium

‘An Evening With Avatarium’ is een film / album dat werd opgenomen tijdens een live concert van deze Zweedse band te Stockholm in januari 2020. Avatarium werd oorspronkelijk opgericht door Candlemass boegbeeld Leif Edling en Markus Jidell maar de eerste behoort niet meer tot de band. Blikvangers zijn nu uiteraard gitarist Markus Jidell (Soen ) en zijn echtgenote, de fenomenale zangeres Jennie Ann Smith die de perfecte stem heeft om dit metal / doom genre te begeleiden . maar de andere bandleden zijn ook één voor één topmusici. De band brengt de beste nummers van hun vier reeds verschenen full-albums. Na de traditionele intro krijgen we meteen het magistrale ‘Voices’ en ‘Rubicon’ voorgeschoteld en meteen besef je dat je hier te maken krijgt met een live album van uitzonderlijk niveau. De sound is perfect en de zang van geniale kwaliteit. Deze band brengt een soort mix van Black Sabbath (vooral de riffs), Deep Purple (geniale keyboards alsof speelde Jon Lord mee) en de bluesy hard rock van Led Zeppelin, maar heeft er eigen toets aan gegeven en het resultaat is super … geniaal … magistraal. Een waar “oorgasme” voor fans van oude hardrock met doom toets. Veertien parels van nummers met nog speciale vermelding voor ‘Pearls And Coffins’ met fantastisch gitaarwerk, het erg aanstekelijke ‘Medusa Child’ waarbij Jennie Ann onder begeleiding van opzwepend gedrum de bandleden voorstelt, het zwierige ‘Shake That Demon’ waarbij je de benen niet kan stilhouden, én uiteraard het tien minuten durende, doom nummer ‘Moonhorse’. Wat een plaat , ongetwijfeld één van de beste live albums in mijn collectie. Snel zien of ik ergens de blue ray van de film kan aanschaffen. Één ding weet ik zeker: zodra corona achter de rug is en de bands weer mogen optreden staat deze band met stip genoteerd om live te zien. Dit is metal met een grote M.

Bart Verlinde (90)

Nuclear Blast

Tracklist : 1. Intro 2. Voices 3. Rubicon 4. Into The Fire /Into The Storm 5. Lay Me Down 6. Jennie Ann Talks 7. Avatarium 8. Shake That demon 9. Pearls And Coffins 10. In My Time Of Dying 11. Medusa Child 12. Sky At The Bottom Of The Sea 13. Jenny Ann Talks 14. The Fire I Long For 15. Girl With The Raven Mask 16. Stars The Move 17. Moonhorse