Killer Be Killed: Reluctant Hero

Het titelloze debuut van Killer Be Killed lieten we aan ons voorbij gaan, we schrijven 2014, onder de noemer “onbekend is onbemind” en “we kunnen toch niet alles gaan beluisteren en bespreken”. Spijt? Eigenlijk niet, want wat kan je verwachten als een band wordt opgestart door mensen die andere bands als hun prioriteit aanzien? Maar na een aantal luisterbeurten van ‘Reluctant Zero’, het tweede album van deze band, zouden we onze mening toch wel willen herzien. Killer Be Killed werd in 2011 opgestart door gitarist / vocalist Greg Puciato (The Dillinger Escape Plan) en zanger / gitarist Max Cavalera (ja die van Soulfly en Cavalera Conspiracy) Korte tijd later kwamen daar dan bassist / vocalist Troy Sanders (Mastodon) en drummer Dave Elitch (The Mars Volta) bij. Dat leidde dus tot het debuutalbum en een aantal shows met o.a. Slipknot en Judas Priest. Intussen was Dave Elitch vervangen door Ben Koller (Converge). Nu is het viertal van Killer Be Killed er terug met een elf tracks tellende heavy metal bom. Noem het groove metal, noem het progressive groove metal, noem het gewoonweg heavy metal, … het maakt ons niets uit. Wat ons wel uitmaakt is de kwaliteit van de nummers en die is … gewoonweg verbluffend! Zo zie je maar dat muzikanten die nochtans heel hoog scoren met andere bands in andere (sub)genres wel degelijk kunnen samenwerken én een uitmuntend product kunnen afleveren. Toen wij nietsvermoedend het album aan een eerste luisterbeurt onderwierpen waren we al meteen “verkocht”. De eerste track was er nog zoiets als “een lucky shot?”. De tweede track was gewoonweg de bevestiging dat alles hier wel degelijk klopte en dat de drie frontmannen hun ego opzij kunnen zetten om tot een fantastisch geheel te komen. De derde track, we zijn ondertussen bij ‘Left Of Center’ aangekomen, is er een om in te kaderen bij wat we “fantastisch” noemen. En zo gaat het maar verder zodat we, tegen dat we ‘From A Crowded Wound’ (track zes) tegen onze tanden kregen, we al helemaal fan waren van Killer Be Killed. Dit om maar aan te geven dat de nieuwe van Killer Be Killed gewoonweg tot een “must have” bij MUSIKA is uitgegroeid. In ieder geval in die mate dat we nu natuurlijk nog op zoek moeten naar dat titelloze debuut. Nog niet overtuigd? Killer Be Killed zorgt hier elf tracks lang voor een machtige sound waar kracht en melodie op een schitterende manier samensmelten die je doet watertanden naar elke volgende track. Dat de heren nog spelen met tempo en ritmewisselingen, dat de drie vocalisten elk op hun manier het onderste uit de kan halen, dat de drumpatronen het geheel als gegoten extra kracht aanleveren, dat elke riff perfect op het juiste moment komt, dat de soloruimte op optimale wijze wordt benut, dat … ja, we zijn uitgeput met onze superlatieven. Of toch nog deze: haal als de bliksem deze ‘Reluctant Hero’ van Killer Be Killed in huis, zeg dat je gestuurd bent van MUSIKA, en geniet van schitterende heavy metal (of hoe je het wil noemen).

Luc Ghyselen (98)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Deconstructing Self-Destruction 2. Dream Gone Bad 3. Left Of Center 4. Inner Calm From Outer Storms 5. Filthy Vagabond 6. From A Crowded Wound 7. The Great Purge 8. Comfort From Nothing 9. Animus 10. Dead Limbs 11. Reluctant Hero