Cerulean Dawn: The Octant Moons (ep)

Cerulean Dawn is een vorig jaar opgestart atmospheric black metal project van Null (drums, vocals, synthesizer, gitaar) en Hyrieth (gitaar, bass, synthesizer). Beide heren hebben ook al muzikale ervaringen opgedaan bij andere bands / projecten en stellen ons met deze twee tracks tellende ‘The Octant Moons’ hun debuut voor. Slechts twee tracks horen we je denken, maar die zorgen samen toch voor net iets meer dan vierentwintig duister en dreigend geweld. Al is het niet zo dat de heren van begin tot eind krachtig beukend van jetje geven. Zo opent ‘Dawning Of The Third Moon’ heel atmosferisch om dan tot een furieuze ontlading te komen. Verder zorgen rustiger passages ervoor dat er variatie aan bod komt in tempo, ritme, kracht en dreigingsgehalte. Op zich allemaal heel mooi op papier natuurlijk, maar onze luisterervaring was niet overtuigend genoeg. Ja, de furieuze uitspattingen vinden we best goed, maar een veel te lang uitgesponnen herhalend riffje zorgt ervoor dat er verveling optreedt en dat we eigenlijk willen weg zappen. De tweede track, ‘Watcher At The End Of Time’, is eigenlijk van hetzelfde laken een broek. Ook nu weer wisselen atmosferische stukken af met heel furieus en dreigend klinkende stukken, zodat alles wat noteerden bij het eerste nummer ook nu weer van toepassing is, al is deze tweede track misschien net iets meer naar onze smaak dan de openingstrack van deze ep. Dan is ons eindoordeel misschien nogal drastisch voor Cerulean Dawn. Wij vinden immers dat er nog heel wat werk aan de winkel is voor Cerulean Dawn en zullen dit debuut dan ook niet zo vaak meer tegenkomen in onze playlist.

Luc Ghyselen (60)

Viridian Flame Records

Tracklist: 1. Dawning Of The Third Moon 2. Watcher At The End Of Time