Fuming Mouth: Beyond The Tomb (ep)

Wie houdt van een alles vernietigend schijfje death metal / crust mag, nee moet, zijn oor eens te luisteren liggen bij het nieuwste werkstuk van het Amerikaanse Fuming Mouth. Sinds 2013 timmert dit gezelschap aan zijn muzikale weg. Een paar demo’s en singles, een split en een full-album lieten ze al op de nietsvermoedende massa los. En nu krijgen de heren hun kans met een eerste ep bij het grote Nuclear Blast. Een teken aan de wand? Zelf zijn we nu niet de grootste fans van het (sub)genre, maar we worden wel achterover gebeukt door het fenomenale geweld, de pakken brutaliteit, de agressie en de energie die Fuming Mouth hier aflevert. Slechts drie tracks zijn voldoende om ons een uppercut van jewelste te bezorgen. Nee, niet alles wat de heren uit hun muzikale mouw schudden weten we evenveel te waarderen. Zo is op het einde van het eerste nummer, ‘Beyond The Tomb’, een heel pak distortion te horen die ons pijn bezorgd aan de oren. Maar anderzijds is dit nummer een binnenkomer van formaat waar energie en gedrevenheid van af druipen. Dat krijgt een mooi vervolg met ‘Master Of Extremity’, terwijl ‘Road To Odessa’ langzaam opbouwt om uiteindelijk als een bulldozer over je heen te rollen. Fuming Mouth was tot op heden een nobele onbekende voor ons, maar levert met deze ‘Beyond The Tomb’ een verdomd stevig visitekaartje af.

Luc Ghyselen (80)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Beyond The Tomb 2. Master Of Extremity 3. Road To Odessa