Veil Of Secrets: Dead Poetry

Vibeke Stene is terug van te lang weggeweest. Vibeke staat bekend als de originele zangeres van Tristania, Van 1997 tot 2007 vervulde ze die rol met glans en mede hierdoor werd Tristania een naam in de wereld van gothic metal. Nu levert Vibeke een bijdrage aan Veil Of Secrets, compositorisch en tekstueel. Ze wordt daarbij bijgestaan door Asgeir Mickelson die bekend is van Borknagar, Sarke, Ihsahn, Spiral Architect, Vintersorg, Abyssic, Testament, enz. Asgeir nam het leeuwendeel van het werk voor zich. Verder vind je de volgende muzikanten terug bij Veil Of Secrets: Erling Malm voor de growls (Endolith, Articulus) en Sareeta voor de viool (Ram-Zet, ex-Ásmegin). Zoals je wellicht kon vermoeden houdt de band zich op in het doom / gothic metal genre, iets anders zou ons eerlijk gezegd serieus verbaasd hebben. De donkere hoes verraadt eigenlijk al de inhoud. ‘Dead Poetry’ opent met ‘The Last Attempt’. En als je al niet vrolijk was op voorhand, dan zal je het zeker niet worden na de eerste beluistering van het betreffende nummer: dreigende riffs met daarover Vibeke’s introverte klaagzang en treurig klinkende violen. ‘Sear The Fallen’ dompelt u nog wat dieper onder in het moeras der droefheid. Ondertussen zijn we er wel in geslaagd een etiket te plakken op Veil Of Secrets: een symfonische Candlemass, kwestie van eens kort door de bocht te gaan. De band blijft voor de rest van het album ongelooflijk trouw aan de sound die ze in de eerste trits nummers vastlegt. Op die manier krijg je natuurlijk een zeer homogeen album. Ik vermoed dat velen hier niets op tegen zullen hebben. Persoonlijk hou ik wel van het stofferen van een album met nummers die tegen de neergezette teneur ingaan. Ik vermoed dat de band vooral een identiteit wilde vestigen en daar zijn ze zeker in geslaagd. En al bij al ben ik wel tevreden dat Vibeke haar plaats terug inneemt met Veil Of Secrets tussen het herrezen Draconian en het terugkerende Tristania. Zet in dat rijtje nog een Light Moon Reverie, Silentium en Red Moon Architect bij en laten we ook de jongens van Paradise Lost niet vergeten. Met Candlemass die terug schittert en binnenkort een nieuw Moonspell album, mogen we gerust spreken van een bloeiperiode op het gebied van doom / gothic. Ik droom al stiekem van een affiche waar de eerste vier bands bevestigd op staan.

Frederik Blieck (87)

Crime Records

Tracklist: 1. The Last Attempt 2. Sear The Fallen 3. Remorseful Heart 4. The Lie Of Her Prosperity 5. Fey 6. Bryd 7. Meson 8. Entirety