Holy Mother: Face This Burn

Wij hebben heel diep in ons geheugen moeten graven vooraleer we uit kwamen bij een band met de naam Holy Mother. Kan het ook anders als je weet dat het vorige full-album van deze band dateert van … 2003 (‘Agoraphobia’)? Uiteindelijk vonden we dat album ergens terug in een uithoekje van ons muzikaal geheugen. Nog steeds is vocalist Mike Tirelli aan boord. Terug van weggeweest is drummer Jim Harris. Nieuwste aanwinst is Greg Giordano die hier instaat voor zowel bass als gitaar, terwijl Holy Mother voor de live concerten Russell Pzutto als bassist aan kondigt. Op dit nieuwe full-album van de band, het achtste, krijg je elf tracks te horen die eigenlijk perfect aansluiten bij het gene de band hier voor afleverde: pretentieloze tijdloze heavy metal met wat knipogen richting hard rock of power metal. Vanaf de opener, het titelnummer ‘Face This Burn’, worden wij meegesleurd door het enthousiasme en ja ook wel de aanstekelijkheid van de nummers waar kracht en melodie samensmelten. Bass en drums zorgen voor de heel solide, maar tevens soepele, basis. De riffs klinken krachtig en de gitaarsolo’s zijn stuk voor stuk heel inventief en melodieus. En dan zijn er nog de superbe vocalen van Mike die ons hier op tijd en stond doen denken aan Ronnie James Dio zaliger. We gaan zelfs even onze stoute schoenen aantrekken met de bewering dat “als deze ‘Face This Burn’ in de beginjaren tachtig op de markt was gekomen, we gingen spreken van een superalbum en een superband”! Tegenwoordig ziet het muzikale landschap er natuurlijk compleet anders uit, maar dat betekent niet dat dit nieuwste werkstuk van Holy Mother niet op je aandacht zou mogen rekenen. Wij ontdekken hier geen enkel miskleun, integendeel, keer op keer worden we aangenaam verrast – voor zover dit nog mogelijk is met traditionele heavy metal – en knikken we goedkeurend bij elke nieuwe song, waarbij onze aandacht nergens verslapt. Een favoriete track gaan we niet aanduiden, daar we daar na x-aantal luisterbeurten nog steeds niet over uit zijn. Een paar gasten maken nog hun opwachting, maar dat is echt voor niets nodig: deze line-up van Holy Mother bewijst dat ze het zonder “hulp” van buitenaf aan kunnen. Rest ons nog een boodschap mee te geven aan de heren zelf: wacht niet opnieuw zeventien jaar om hier een vervolg aan te breien!

Luc Ghyselen (92)

Massacre Records

Tracklist: 1. Face This Burn 2. Love Is Dead 3. Legends 4. No Death Reborn 5. The Truth 6. Prince Of The Garden 7. Wake Up America 8. Mesmerized By Hate 9. Today 10. The River 11. Superstar