Voivod: Lost Machine – Live

Het Canadese Voivod mag volgend jaar zo maar liefst veertig kaarsjes uitblazen: een mijlpaal toch in de muziekwereld. Zelf is ondergetekende nooit echt wild geweest van de sound van dit gezelschap die evolueerde van thrash metal naar eerder een mix van thrash metal en progressive metal. Het hoeft geen betoog dat de band heel wat bestaansrecht heeft en een mooie aanhang heeft opgebouwd. Veertien full-albums bewijzen dat immers ruimschoots. Ook op live gebied heeft de band steeds zijn mannetje gestaan. Dat bewijzen o.a. de live-albums die de band in hun lange carrière op de markt brachten. Ook deze ‘Lost Machine – Live’ is er zo een. – Kan het anders met zo’n titel? – Zelf zag ik de band in 2019 twee maal aan het werk. De eerste keer, op het Motocultor Festival in het Franse St. Nolff en wat later in de Kortrijkse muziek tempel De Kreun. Tweemaal was ik niet echt overtuigd, al was het concert in De Kreun van betere makelij dan hun passage op het festival. Ook deze live-opname, opgenomen tijdens het Quebec City Summer Fest in dat zelfde jaar, kan me niet echt overtuigen. Vooral de zang lijkt me niet op niveau van wat de overige instrumenten brengen, al klinken sommige momenten me ook wat rommelig in de oren. Dat de heren grasduinen uit hun oeuvre is natuurlijk open deuren in trappen, al komt het meest recente album, ‘The Wake’ (2018), net iets meer aan bod. Ook al normaal, want dat album mocht nog extra in de verf gezet worden. Maar goed, het is niet omdat ik niet volledig overtuigd ben van de daadkracht van Voivod dat de trouwe fanbasis dat ook zo moet zien: zij zullen misschien wel het tegendeel beweren. Wie de band nog niet kent krijgt hier dertien nummer te horen die samen goed zijn voor bijna vijf kwartier Voivod.

Luc Ghyselen (70)

Century Media

Tracklist: 1. Post Society 2. Psychic Vacuum 3. Obsolete Beings 4. The Prow 5. Iconspiracy 6. Into My Hypercube 7. The End Of Dormancy 8. Overreaction 9. Always Moving 10. Fall 11. The Lost Machine 12. Astronomy Domine 13. Voivod