Jeff Scott Soto: Wide Awake (In My Dreamland)

Jeff Scott Soto is een Amerikaanse zanger van Puerto Ricaanse origine, die wellicht kopleider zal zijn door zijn vele bijdrages op diverse albums. Hij kreeg de microbe al in de jaren tachtig maar zijn doorbraak bij het publiek kwam na zijn performance op de eerste twee albums van Yngwie Malmsteen. Ook zijn rol als leadzanger van Journey tijdens hun tournee van 2006-2007, nadat Steve Augeri de band verliet, legde de man geen windeieren. Zo horen we hem ook als frontman bij zijn eigen bands Talisman en Soto, maar ook op WET, Sons Of Apollo en Trans-Siberian Orchestra kunnen we zijn imposante stemgeluid bewonderen. De man heeft het vocale vermogen om in meerdere genres te presteren, gaande van metal tot prog tot hardrock en zelfs funk. Zijn nieuwe album richt zich op hardrock met af en toe een bijdrage met epische ballades. Deze schijf is zijn zevende plaat onder eigen naam, die ter wereld kwam na een samenwerking met bassist / gitarist / keyboardspeler Alessandro Del Vecchio. Yep, alweer Alessandro’s naam die opduikt in een of ander album. Samen zorgen de heren ook nog voor een knappe productie van deze elk nummers. Verder vinden we in deze line-up nog een aantal andere bekenden tegen: gitarist Fabrizio Sgattoni, drummer Edu Cominato en August Zadra als achtergrondzanger / gitarist op ‘Between The Lines’. We krijgen een elftal nummers, die op zich geen conceptalbum vormen, al valt het wel op dat het thema ‘liefde’ erg vaak terugkeert. Dit in alle facetten, zowel van de verliefde fase tot de momenten van ontgoocheling. De tweede cd heeft als bonus een live concert van het Frontiers Rock Festival uit 2019. Hier staat een collage op van veel van zijn eerdere nummers waaronder Talisman’s ‘I’ll be Waiting’ en de solonummers ‘Eyes Of Love’ en het prachtige ‘Look Inside Your Heart’. Van het openingsnummer ‘Someone To Love’ tot het slotnummer krijgen we nummers die een geheel vormen in een eighties jasje. De vele tijdloze rocknummers geven een goed gevoel, al kan je het niet vernieuwend noemen. Maar Jeff is hiervoor nu net zo gekend en hij doet het verdomd goed met een paar ballads tussen energieke tracks. ‘Between The Lines’ heeft een knipoog naar Journey. Met zijn eigen melodieuze stem heeft Soto er eerder al in kunnen slagen om bruggen tussen genre’s te leggen. Ook hier lukt dat tussen soul en hardrock. Bewijs hiervan zijn de balladachtige ‘Without You’ en het uiterst aantrekkelijke ‘Love’s Blind’. ‘Love Will Find A Way’ is een klassieker. Soto’s powervocalen staan nog steeds als een huis, al zorgen ze niet langer voor een verrassing. Meer van hetzelfde dus, maar dat kan alvast mijn pret niet bederven. De live-beleving van vorig jaar krijg je er gratis bij.

Rocking Klingon (86)

Frontiers Records FRCD 1071

Tracklist: cd 1: 1. Someone To Love 2. Mystified 3. Love’s Blind 4. Without You 5. Lesson Of Love 6. Paper Wings 7. Love Will Find A Way 8. Between The Lines 9. Living In A Dream 10. Wide Awake (In My Dreamland) 11. Desperate / cd 2: 1. Drowning 2. 21St Century 3. Believe In Me 4. Look Inside Your Heart 5. Eyes Of Love 6. Band Intros 7. Soul Divine 8. Our Song 9. Holding On 10. I’ll Be Waiting 11. Stand Up – feat. Dino Jelusick