Eclipse: Viva La VicTOURia

Eclipse is de hedendaagse belichaming van dat geweldige jaren tachtig rockgeluid. Ik kon de band menig keer aan het werk zien en telkens was het de moeite. De lockdown gooit serieus roet in die live-beleving en hakt er diep in bij vele bands. Waar sommigen een tijdelijke stop kunnen inlassen wegens het hebben van een andere job, zijn professionele muzikanten vaak gedwongen om via stream een optreden te geven of om compilatie albums uit te brengen. Tot nu toe was de enige manier om de band live te zien, gaan naar een optreden. Deze verzameling is hun eerste live-album na zeven studio-releases. ‘Viva La Victouria’ werd opgenomen tijdens een optreden in Göteborg (Zweden) op 21 december 2019 tijdens hun tournee ter ondersteuning van het album. Zoals hedendaagse live-albums is ook bij dit album de prachtige productie een echte meerwaarde. Op het album vinden we live, akoestische en studiotracks. Zodra je de startknop ingedrukt hebt, hoor je een band in vuur en vlam. ‘Mary Leigh’ laat het publiek uit de palm van Mårtensson’s hand eten. De vocalist is krachtig, melodieus en samen met zijn vriendelijke interactie met het publiek zijn dat wellicht zijn grootste troeven die bijdragen aan het vrolijke, snelle en lyrisch briljante materiaal dat deze jongens produceren. ‘Vertigo’, ‘Black Rain’ en de meezinger `Wake Me Up When The Winter Ends’ gaan er vlotjes in bij het enthousiaste publiek. Zet daar nog een flinke portie gitaargeweld tussen en ik moet niet vertellen dat dit een feestje op hoog niveau is. De liveset eindigt op een hoogtepunt met `Never Look Back’ voordat hun studiocover `Driving One Of Your Cars’ van Lisa Miskovsky begint. Ze zijn trouw gebleven aan het origineel en geven het tegelijkertijd de Eclipse rock edge. Na twee akoestische tracks eindigen we met de drie (quarantine) tracks van hun Grondahl-optreden in 2020 die de boel weer op gang brengen. Als je de sonische geneugten van Eclipse helemaal niet kent, is deze verzamelaar misschien wel de beste manier om hiervan te proeven. Met nummers uit diverse eerder uitgebracht materiaal krijgen we een mooi overzicht van de band. De typische melodieuze rock zit in nagenoeg elk nummer verweven. Maar ook voor de die hard fans is het leuk om een live versie op de kop te kunnen tikken. Voor een band die sterk studiomateriaal maakt en dat telkens subliem op een podium kan brengen, volstaat het te zeggen dat Eclipse hier een sprankelend, krachtig en boeiend optreden heeft geleverd dat hun bestaande fans zeker zal bevallen en hen waarschijnlijk nieuwe fans zal opleveren.

Rocking Klingon (92)

Frontiers Records FRCDVD 1061

Tracklist: cd1: 1. Viva La Victoria 2.Mary Leigh 3.Blood Wants Blood 4.The Storm 5.Vertigo 6.Jaded 7.Shelter Me 8.United 9.The Downfall Of Eden 10.When The Winter Ends 11.Take Me Home 12. Battlegrounds / cd2: 1. Black Rain 2. Blood Enemies 3. Stand On Your Feet 4. Runaways 5. I Don’t Wanna Say I’m Sorry 6. Never Look Back 7. Driving One Of Your Cars (Studio Version) 8. The Downfall Of Eden (Acoustic Version) 9. When The Winter Ends (Acoustic Version) 10. Battlegrounds (Quarantine Live) 11. Driving One Of Your Cars (Quarantine Live) 12. Delirious (Quarantine Live)