Belphegor: Necrodaemon Terrorsathan

Het Oostenrijkse black metal / death metal gezelschap Belphegor werd in 1992 opgestart. Acht jaar later kregen we het derde full-album van deze band. ‘Necrodaemon Terrorsathan’ is dus twintig jaar oud en krijgt nu via Nuclear Blast een herkansing. Het titelnummer mag open en zet meteen de toon voor wat volgt. Een dreigende intro, een pak kille duisternis met dreigende en ja zelfs boosaardig klinkende vocalen is je deel. Wat volgt is een opeenvolging van duisternis en dreiging verpakt in wervelende drumpatronen, stuwende basslijnen, geweldige riffs, flitsende gitaarsolo’s en dreigende vocalen die satan en andere demonen doen herrijzen. De heren houden dit negen nummers lang gemakkelijk vol en duwen pakken ongemak en duivelse duisternis doorheen je strot. Na afloop van het album dat hoop en al iets meer dan vijfendertig minuten van je tijd opslorpt, blijf je heel even verweesd achter. Toch krabbel je recht uit de donkere vergeetput waarin Belphegor je op een of manier in onder bracht om de repeatknop van je cd-speler in te drukken en te kiezen voor ene volgend rondje zwartgeblakerd intens, furieus en beklijvend geweld. ‘Necrodaemon Terrorsathan’ heeft na twintig jaar nog niets van zijn kracht ingeboet. Wie toen om wat voor reden dan ook dit schijfje links liet liggen, krijgt een herkansing. Grijp die!

Luc Ghyselen (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Necrodeamon Terrorsathan 2. Vomit Upon The Cross 3. Diabolical Posession 4. Lust Perishes In A Thirst For Blood 5. S.B.S.R. 6. Sadism Unbound 7. Tanzwut Totengesaenge 8. Cremation Of Holiness 9. Necrodaemon Terrorsathan Part II – Outro