Imha Tarikat: Sternenberster

Het label Prophecy Productions komt op tijd en stond aanzetten met interessante releases. Op het sublabel, ‘Lupus Lounge’, krijgen we dit keer het tweede full-album van Imha Tarikat, een black metal ensemble rond vocalist, gitarist, mastermind Ruhsuz Cellât. Met de titel van dit album krijg je al een eerste indicatie van wat je mag verwachten. ‘Sternenberster’ kan je vrij vertalen als “een explosie van sterren”. Imha Tarikat opent dit album dan ook meteen met een explosie van geluid. Een energieke, ja zelfs furieuze, sound krijg je verwerken vanaf opener ‘Ekstase ohne Ende’, met immens klaterende en daverende drumpatronen, vocalen die al even intens als enerverend klinken en gitaarpartijen waar de woorden snelheid en intensiteit vooraan staan en toch ook heel wat melodie bevatten. Als je denkt dat Imha Tarikat – naast Ruhsuz hoor je enkel nog P.W. op drums – daarna gas terug neemt of minder intens uit de hoek komt, ben je eraan voor je moeite, want ook de overige zeven tracks bevatten de opgesomde ingrediënten die in verschillende graduaties op de argeloze luisteraar worden los gelaten. Of nee, toch niet, het afsluitende ‘Outro (Cosmos Dissolving)’ is een instrumentaal stuk waar piano centraal staat. Zelf zijn we wel te vinden voor deze furieuze zwartgeblakerde herrie, vooral dan op puur muzikaal vlak. Meer moeite hebben we met de vocalen die eerder geroepen, geschreeuwd, gebruld worden dan daadwerkelijk gezongen. Voeg daaraan toe dat we niet echt vallen voor het stem timbre en je kan de rest zelf invullen. Vandaar dan ook dat we dit tweede full-album van Imha Tarikat niet ten volle kunnen aanraden. Maar daar zal Ruhsuz ongetwijfeld niet echt van wakker liggen. Fans van heel duister klinkende, intense en furieuze black metal kunnen dit aan hun “wanted”-lijstje toevoegen.

Luc Ghyselen (75)

Prophecy Productions / Lupus Lounge

Tracklist: 1. Ekstase ohne Ende 2. Sturm der Erlösung 3. Kreuzpunkt der Schicksale 4. Brand am Firmament 5. Klimax Downpour 6. Aufstieg 7. Sternenberster 8. Outro (Cosmos Dissolving)