Harlott: Detritus Of The Final Age

Thrash liefhebbers kennen natuurlijk al lang het Australische Harlott, een band die in 2006 in Melbourne van start ging. Eerder kregen de fans van het gezelschap en het genre reeds drie ep’s te horen , als is er daar eentje van die niet officieel werd uitgebracht (‘Pain Emblem’), en drie full-albums zodat dit het vierde full-album van de band is geworden. ‘Detritus Of The Final Age’ knalt meteen agressief uit de speakers met ‘As We Breach’. Toch lijkt het huidige viertal – Tom Richards (bass, backing vocals), Leigh Bartley (gitaar), Andrew Hudson (gitaar, vocals) en Glen Trayhern (drums) – ook wat meer melodie en groove in hun sound te hebben gebracht. Het resulteert in uiterst krachtige en dynamische brokjes geweld met voldoende melodie en een heel pak groove die liefhebbers van het genre zullen weten te waarderen. Echt vernieuwend komt Harlott dus zeker niet uit de hoek, maar wie eerder werk van de band op de plank heeft liggen zal zich kunnen verzoenen met de minimale nieuwe accentjes in de sound van de band. ‘Detritus Of The Final Age’ telt tien tracks waarvan een cover: afsluiter ‘The Time To Kill Is Now’ is origineel afkomstig van Cannibal Corpse. Met korte bommetjes, iets langere mokerslagen en een paar langgerekte salvo’s probeert Harlott je de vernieling in te duwen. Of ze slagen, hangt volledig van je eigen gemoed af, want alhoewel elk nummer klopt als een bus, alhoewel Harlott al lang de klappen van de zweep kent, alhoewel we voldoende kracht, agressie en dreiging meekrijgen met elke song, blijft Harlott naar ons inziens toch een beetje ter plaatse trappelen. Waarmee we enkel willen zeggen dat de band na veertien jaar dienst nog steeds niet echt tot gemeengoed wordt beschouwd, zelfs niet onder thrash metal fanaten. Ook dit nieuwe werkstuk zal daar weinig verandering in brengen.

Luc Ghyselen (75)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. As We Breach 2. Idol Minded 3. Bring On The War 4. Detritus Of The Final Age 5. Prime Evil 6. Nemesis 7. Slaughter 8. Grief 9. Miserere Of The Dead 10. The Time To Kill Is Now