Transilvania: Of Sleep And Death

De staat Transilvania is natuurlijk een regio in Roemenië die vooral bekendheid verkreeg dankzij Bram Stoker’s ‘Dracula’ en de vele films die daar rond zijn gemaakt. Maar Transilvania is ook een black metal / thrash metal band uit Oostenrijk. Deze band ging eigenlijk in 2010 van start onder de naam Epidermis. In 2014 werd de naam gewijzigd, eerst tot Old Skull en uiteindelijk tot Transilvania. Een ep en een split volgden om dan in 2018, dankzij het debuutalbum ‘The Night Of Nights’, een pak erkenning te krijgen, maar nog steeds vertoevend in de black metal underground scene. Met het tweede full-album, deze ‘Of Sleep And Death’, wil Transilvania een stapje verder raken. Dat de heren op tekstueel vlak kiezen voor onderwerpen als vampirisme, horror en satan zal wel niemand verbazen. Acht energieke, gedreven zwartgeblakerde porties herrie krijg je te horen die niet zo gepolijst klinken als we eigenlijk wel zouden willen. Toch zorgt dit kwartet – Possessor (bass, vocals), F.S.Hellblaster (drums), Olfpulsus (gitaar) en Doomed Desolator (gitaar) – voor een knappe sound die ons vanaf opener ‘Opus Morbi’ tot en met afsluiter ‘Underneath Dying Stars’ in de ban houdt. Er zit immers voldoende dreiging in het geheel, terwijl een kille duisternis overheerst. En zonder dat het viertal vernieuwend voor de dag komt, hebben de heren knappe nummers neer gezet met voldoende variatie in tempo en ritme om ons telkens opnieuw over de streep te trekken. Voeg daar dan de best wel beklijvende en heel intense vocalen aan toe en je begrijpt waarom we vanaf nu dit Transilvania beter in het oog willen houden. ‘Of Sleep And Death’ is dus alvast niet over geproducet, integendeel. Hopelijk verliest de band dan ook niets van zijn kracht, dreiging en intensiteit als ze tijdens een live concert zuiver door de speakers knallen.

Luc Ghyselen (78)

Invictus Productions

Tracklist: 1. Opus Morbi 2. Hekateion 3. Of Sleep And Death 4. Lycanthropic Chant 5. Vault Of Evening 6. Heart Harvest 7. Mortpetten 8. Underneath Dying Stars