Fuck The Facts: Pleine Noirceur

Het Canadese Fuck The Facts vormt reeds sinds eind jaren ’90 een begrip in de scene van de extremere muziek. Sinds zangeres Mel Mongeon de rangen vervoegde in 2002 ontwikkelde de band een compleet eigen geluid waarbij de overstuurse vocals van Mel een aanzienlijke rol innemen. Waar de band doorheen de jaren de ene na de andere release de wereld instuurde – met telkens wel een aantal ep’s of split-albums tussen twee full-albums door – was het nu al wachten sinds 2015 op nieuw materiaal. Maar plots is de band daar dan met deze ‘Pleine Noirceur’ en laten ze horen niets aan kracht en energie te hebben ingeboet. Waar Fuck The Facts geregeld blijk geeft nog steeds een meerwaarde te zijn voor de grindcore-scene, vooral in de kortere nummers zoals ‘Ailleurs’ waar ze op nauwelijks een minuut alles en iedereen aan flarden knallen, blijken ze op andere momenten uit totaal andere vaatjes te tappen. Opener ‘Doubt, Fear, Neglect’ is met bijna zeven minuten het langste nummer van de plaat en laat de band in de meest uiteenlopende facetten horen. De gitaren nemen het leeuwendeel in maar zijn bijzonder gevarieerd en gaan van snelle keiharde riffs over een eerder slepend, traag quasi sludge-aandoend geluid. Twaalf nummers lang voor ruim veertig minuten neemt Fuck The Facts ons mee op een trip langs verschillende uithoeken binnen het metalgebeuren. Bij een aantal nummers loert pakweg Napalm Death om de hoek, bij andere worden net zo goed de grenzen van sludge, death metal of doom opgezocht. Kortom, ‘Pleine Noirceur’ is een plaat geworden voor metalheads die niet vies zijn van enige zijsprongen of die zich niet in één vakje willen duwen. Fuck The Facts is er voor ons in geslaagd om zich eens temeer van zijn meest veelzijdige kant te laten zien én toch ook weer trouw te blijven aan dat typische eigen geluid. Elke luisterbeurt opnieuw hoor je zo nieuwe elementen die ervoor zorgen dat dit een plaat is die zich maar mondjesmaat onthult. Net om die reden zijn wij vooral fan van de langere nummers omdat daar de variatie en de gelaagdheid het grootst is. Al hebben de kortere pure grindcore nummers zeker hun charmes.

K.H. (82)

Noise Salvation Records

Tracklist: 1. Doubt, Fear Neglect 2. Ailleurs 3. Pleine Noirceur 4. Aube 5. Sans Lumiere 6. Sans Racines 7. Everything I Love Is Ending 8. A Dying Light 9. Dropping Like Flies 10. L’abandon 11. An Ending 12. _cide