Mysthicon: Silva – Oculis – Corvi

Het Poolse Mysthicon werd in 2015 opgestart door leden van Vader, Lux Occulta, Hate en Batushka. Dan mag je er ook van uit gaan dat Mysthicon een mix brengt van black metal en death metal. Vorig jaar werd in eigen beheer een twee tracks tellende ep vrij gegeven. Wie die niet kon bemachtigen, hoeft niets te vrezen want beide nummers zijn immers ook op dit debuutalbum van Mysthicon te vinden dat zeven nummers telt die samen goed zijn voor ongeveer veertig minuten dreiging en agressie. Mysthicon houdt er van om te spelen met heel duister, krachtig en furieus klinkende stukken die ze afwisselen met enorm rustige momenten. Let wel: die rustige momenten zijn soms maar een tel lang en lijken soms meer op een korte stop in het bulderende zwartgeblakerde agressieve geweld dat de band eigenlijk neerzet. Vanaf opener ‘Arise’ tot en met afsluiter ‘Passing Away’ (hun versie van het gelijknamige Lux Occulta nummer) spat er een duistere en dreigende razernij uit de speakers die ons meesleept in het donkere verhaal dat het zestal hier neerzet. Wie er zich precies achter de namen – Halne Ventis Silvam (bass, vocals), Antiqui Autem Tonitrum Silvam (drums), Nigrum Amnis Silvam (gitaar), Cadit Nebula Silvam (keyboards), Oblivioni Tradita Fide Silvam (vocals) en Aeterna Silvam Incendit (vocals, gitaar) – schuil houdt, weten we niet, daar de enige foto’s van de band die wij bezitten gemaskerde figuren tonen. Maar eigenlijk maakt dit ons niet zoveel uit, daar we wel gewoonweg van begin tot eind meegesleurd worden in het duistere en heel agressief klinkende verhaal van Mysthicon dat ons nergens verveelt. Rest ons nog te melden dat Sylvia Matulewska (fluit) als gast muzikante te horen is tussen het immens stevige en energieke geweld. Fans van black metal en death metal hebben er zo een nieuwe band bij om naar uit te kijken.

Luc Ghyselen (85)

Witching Hour Productions EVIL 108

Tracklist: 1. Arise 2. Blind To My Faith 3. Into The Dark 4. Star Prophet 5. Absorbing The Light Of Fools 6. Wolves Of Morning Dawn 7. Passing Away