Plaguebreeder: Annihilation (ep)

Het Finse Plaguebreeder werd opgestart nadat Avafrost de handdoek in de ring gooide. Drummer Kalmisto en bassist, vocalist Ardeath wilden immers verder. Sinds 2010 vormden ze dan Plaguebreeder. Enkel een gitarist vinden die echt wil meestappen in het symphonic black metal / death metal verhaal lukt niet echt. Op deze ep hoor je Klaath als snarenplukker. ‘Dawn Of The Thermonuclear Era’ geldt als intro. Een gure wind, symfonische bombast en een vertellende stem zijn de ingrediĆ«nten. Die gure wind en de vertelstem houden nog even aan tijdens ‘The Root Of Extinction’ om daarna over te nemen met furieus donker en kil geweld, zware diepe en dreigende vocalen, en dit alles overgoten met symfonische elementen. We gaan niet beweren dat we stijl achterover vallen, verre van zelfs, maar het geheel weet ons te boeien. ‘I Believe In Misanthropy’ opent met mysterieus dreigende klanken alvorens de heren opnieuw overnemen met furieus en krachtig zwartgeblakerd geweld. Dankzij de tempo en ritme wisselingen blijven we geboeid luisteren. Ook ‘Children Of War’ kan ons boeien middels de knappe drumpatronen, die aan inslaande kogels doen denken, de krachtige riffs, de furieuze cadans, en de dreiging die zowaar uit de speakers stroomt. De langste track, meer dan negen minuten, wordt opgespaard tot het laatst. ‘The Arrival Of Fire’ gaat op het zelfde elan verder en ontstijgt eigenlijk het niveau van de vorige nummers. Het is een nummer dat zeker niet misstaan op een album van pakweg Dimmu Borgir. Je hebt het ondertussen reeds begrepen: wij zijn dankzij de vijf tracks op deze ‘Annihilation’-ep overtuigd van het kunnen van Plaguebreeder. Nu moeten ze ons ook eens kunnen overtuigen tijdens een live concert.

Luc Ghyselen (85)

Inverse Records

Tracklist: 1. Dawn Of The Thermonuclear Era 2. The Root Of Extinction 3. I Believe In Misanthropy 4. Children Of War 5. The Arrival Of Fire