Sodom: Genesis XIX

Het Duitse thrash metal gezelschap Sodom werd in 1982 opgestart door Tom Angelripper en Aggressor. Toen Manfred Schütz (SPV) hen in 1984 opmerkte, kreeg de band een platencontract. Legendarisch zijn de woorden van Manfred: “You guys are so bad, you will sell a lot of records!”. – De man zou eigenlijk ten dele gelijk krijgen. – Agressor verliet de band nog voor de eerste ep voor het label, ‘In The Sign Of Evil’ (1985), werd opegnomen. Tom liet het niet aan zijn hart komen en ondanks talrijke wijzigingen in de line-up blijft Tom nog steeds volharden. Sodom bestaat tegenwoordig uit Tom Angelripper (bass, vocals), Frank Blackfire (gitaar), Yorck Segatz (gitaar) en Toni Merkel (drums). ‘Genesis XIX’ is het zestiende full-album ondertussen voor Sodom, terwijl er ook al een aantal ep’s en split’s te vinden zijn. Dat ‘Genesis XIX’ niet vernieuwend klinkt, moet je er wel bij nemen, maar een stevige dosis agressief klinkende thrash metal gaat er toch altijd in? En dat is precies waar Sodom voor staat en wat de heren afleveren. Dat er dankzij de drie overige muzikanten, naast Tom, ook wat minimale invloeden uit classic hard rock en blues (Frank) en zelfs wat black metal en death metal (Toni) waar te nemen zijn, zorgt voor accenten die voor extra luisterplezier zorgen. Maar uiteindelijk blijft Sodom gewoonweg Sodom: lekkere stevige, krachtige en agressieve thrash metal afleveren. Met ‘Nicht Mehr Mein Land’ zorgt Sodom voor een Duitstalig nummer waarvan Tom zegt: “We’re the very first to combine real thrash music with German lyrics.” Wat er ook van waar is, het nummer valt hier zeker niet uit de toon, al verkiezen we zelf de Engelstalige nummers. Twaalf tracks lang, goed voor een klein uur luisterplezier, beukt Sodom zijn visie op thrash metal door ons heen. Nergens heeft onze aandacht de kans gekregen om te verslappen, terwijl we een paar keer extra aangenaam opveerden. Daarvoor zorgden het heel energieke en gedreven ‘Sodom & Gomorrha’ dat een schitterende opener is (we laten de korte instrumentale intro, ‘Blind Superstition’, even achterwege), het mooi opgebouwde ‘The Harpooneer’ dat langzaam tot ontplooing komt om dan stevig en agressief uit te halen, het knappe beukende ritme van ‘Occult Perpetrator’ en het heel energieke en agressieve ‘Indoctrination’ dat met een brommende basslijn opent om dan wervelend verder te razen en een sublieme gitaarsolo bevat. We kunnen dan ook besluiten dat Sodom opnieuw een knap album heeft afgeleverd dat een mooie plaats zal opeisen in de reeds indrukwekkende discografie van de band.

Luc Ghyselen (85)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. Blind Superstition 2. Sodom & Gomorrah 3. Euthanasia 4. Genesis XIX 5. Nicht mehr mein Land 6. Glock ‘n’ Roll 7. The Harpooneer 8. Dehumanized 9. Occult Perpetrator 10. Waldo & Pigpen 11. Indoctrination 12. Friendly Fire