Iron Savior: Skycrest

Het Duitse speed en power metal gezelschap Iron Savior dendert onverstoorbaar verder en komt er nu aan met ‘Skycrest’, het dertiende full-album ondertussen. Iron Savior werd in 1996 opgestart door huidig vocalist, gitarist Piet Sielck en gitarist Kai Hansen. Intussen zijn we dus zo’n vierentwintig jaar verder en zijn er al wat wijzigingen in de line-up geweest. Bassist Jan-Sören Eckert is aan zijn tweede periode toe sinds 2011 nadat hij eerder ook al deel uitmaakte van Iron Savior tussen 1997 en 2002. Gitarist Joachim “Piesel” Küstner is de vervanger van Kai Hansen en maakt ondertussen ook al van 2000 deel uit van de band. Sinds 2017 is Patick Klose de man die de ezelsvellen geselt. Intussen is dit kwartet al goed op elkaar ingespeeld want dit is het derde full-album met deze line-up. ‘Skycrest’ telt twaalf uiterst knappe en vooral heel aanstekelijke tracks. Oké de aftrap wordt wel gegeven met het korte instrumentale ‘The Guardian’ dat je best als intro beschouwt, maar daarna is het vingers en duimen aflikken bij de speelse vlotte kracht en pakkende melodieën die het viertal uit zijn hoed tovert. ‘Skycrest’, het titelnummer zet meteen de toon. De speakers vullen de kamer met een gedreven en energieke sound waarin kracht, melodie en aanstekelijkheid strijden om de meeste aandacht. Wij zijn zo blij als een kind dat zich mag uitleven met zijn lievelingsspeelgoed. Elk nummer straalt aanstekelijkheid uit zonder kracht en melodie uit het oog te verliezen. Bass en drums zorgen voor de noodzakelijke en stevige basis. De riffs klinken krachtig en ondersteunen zo op perfecte manier de knappe vocalen van Piet en laten de melodieuze, vingervlugge en flitsende gitaarsolo’s volledig tot hun recht komen. En als extra krijg je de perfecte backing vocalen die ertoe aan zetten om mee te brullen. Wij gaan daar gretig in mee, hebben ondertussen onze luchtgitaar uit de kast genomen en mogen naar hartenlust headbangen. De heren blijven volle gas vooruit gaan tot aan ‘Raise The Flag’, waar het tempo wat wordt gedrukt voor wat een nieuwe heavy metal hymne kan worden. ‘End Of The Rainbow’ pikt dan de draad weer op alsof er niets is gebeurd. En dan volgt met ‘Ease Your Pain’ een heel pakkende ballade gezongen door Jan-Sören, die eerder dit jaar al een gevecht met covid 19 leverde en dat, gelukkig voor ons allen, won. Met ‘Ode To The Brace’ zet Iron Savior een punt achter een heel krachtig, melodieus en aanstekelijk album dat ons van begin tot einde boeit. Vernieuwend zullen we dit werkstuk allerminst noemen, maar in deze onzekere tijden tovert het wel een klein uur lang een enorme glimlach op onze gezichten.

Luc Ghyselen (90)

AFM Records

Tracklist: 1. The Guardian 2. Skycrest 3. Our Time Has Come 4. Hellbreaker 5. Souleater 6. Welcome To The New World 7. There Can Be Only One 8. Silver Bullet 9. Raise The Flag 10. End Of The Rainbow 11. Ease Your Pain 12. Ode To The Brave