Alexander: I

Alexander is het funeral doom / drones project rond Kyle McDonald die het mooie weer maakt bij de Canadese doom band Zaum en drummer Jörg Schneider, die bij het Duitse free jazz gezelschap Jealousy Moutain zijn drum kunsten tentoon spreidt. Dit creatieve duo probeert op hun schijf ‘I’ die elementen van doom, funeral doom en diepgaande drones zodanig te verbinden zodat je er als luisteraar waanzinnig van wordt. We lieten ons gewillig meevoeren naar die donkere wereld waar wellicht geen geluidsmuur sneuvelt, maar eerder angst overheerst binnen een intense omkadering. Met het meer dan vijftien minuten lange ‘Astral Descent’ wordt je al meegezogen naar die duistere en angstaanjagende wereld en eens binnen getreden in dat doolhof is geen weg terug meer mogelijk. De intensieve drone geluiden en drumsalvo’s die klinken als het hoeven getrappel van de vier ruiters van de Apocalyps en doen een rilling over je hele lijf lopen. We sloten de ogen en lieten ons meevoeren over de donkere wateren. Oorverdovend luid klinkt het dus niet. Het is eerder die intense, monotone manier waarop dit duo klanken doen aanvoelen alsof het donkere klauwen zijn die je letterlijk bij de keel grijpen op dat donker pad die je je koude rillingen bezorgt. Dit duo gaat dan ook zeer ingenieus te werk om de meest donkere fantasieën naar boven te brengen. Ze gebruiken daarvoor klanken die net als bij doom metal zeer traag je oorschelp binnen treden, en een hypnotiserende inwerking hebben op uw gemoed. Wie bij het wandelen doorheen een donkere steegje met de krop in de keel verstijft, of angstig om zich heen kijkt als hij een donker bos moet passeren zal dat beklemmende gevoel dat je dan overvalt, zeker herkennen Diezelfde intensieve wegen blijft Alexander ook bewandelen bij ‘Runes’. De drum geluiden klinken alsof een of andere inheemse stam met trommelgeluiden de boze geesten oproept, tijdens het offeren van een onschuldig wezen. De aanhoorder wordt steeds dieper meegezogen naar de meest donkere en lugubere gedachten in zijn of haar onderbewustzijn. Ook nu weer worden daarbij geen geluidsmuren afgebroken. De hypnotiserende manier waarop percussie en drones klanken door de strot worden geramd hebben zelfs een eerder verdovende inwerking op ons. Maar in plaats van tot rust te komen, wordt je geconfronteerd met je grootste angsten tot je tot waanzin wordt gedreven. Besluit: ‘I’ bevat twee heel lange songs die niet gemakkelijk in het gehoor liggen, maar wel de meest donkere fantasie in je onderbewust prikkelt. Ook gaat het een dik half uur steeds diezelfde lijn uit. En net door die voornoemde hypnotiserende inwerking op je gemoed, kom je in een diepe trance terecht waaruit je niet kunt ontsnappen. Alexander biedt je dus geen tripje over rozenblaadjes en weidse landschappen aan , maar intense duisternis die je letterlijk de adem ontneemt en badende in het angstzweet doet ontwaken. Ons donker hart werd er prompt warm van.

Erik van Damme (80)

Superbob Records

Tracklist: 1. Astral Descent 2. Runes