Concede: Indoctrinate

Concede is een grindcore / powerviolence band afkomstig uit het Australische Perth. Opgericht in 2017 brachten ze reeds datzelfde jaar een ep uit die luisterde naar de titel ‘Regression’. Nauwelijks een jaar later was er de opvolger ‘Human Epidemic’ om nu met ‘Indoctrinate’ een eerste full-album op de markt te brengen. Tekstueel laat de band zich inspireren door het feit dat ze niet bijster hoog oplopen met wat de mensheid tentoonspreidt op deze planeet. Dat vertaalt zich eigenlijk in pure woede en agressie die bijgevolg het ganse album lang voortrazen in een nietsontziende storm van razernij. Al dienen we misschien meteen lichtjes te nuanceren: ‘Indoctrinate’ telt dan wel vijftien nummers maar raakt enkel op afsluiter ‘One With The Earth’ over de twee minuten waardoor de ganse plaat afklokt op net boven de tweeëntwintig minuten, hetgeen dus niet bepaald aanvoelt als een volwaardig full-album. Even snel als de storm opkomt, gaat deze dus weer liggen al is op die korte tijdsspanne wel alles vakkundig tegen de grond gemept. Maar we zijn niettemin niet laaiend enthousiast over deze plaat. De energie en de onversneden woede die van de plaat afspat, daar zijn we zeer over te spreken ook al had er voor ons een tikkeltje meer afwisseling in mogen zitten. Af en toe een ietsje meer aan melodie was in die zin misschien aangewezen. Maar wat ons na een tijdje dramatisch begint te storen, is de irritante piep van de gitaren alsof de heren het leuk vinden als er feedback is maar onze tinnitus gevoelige oren kunnen dit maar matig appreciëren. Als het dan ook bijna elk nummer de kop opsteekt, is de fun er voor ons wel af. Gelukkig is er afsluiter ‘One With The Earth’ dat zoals reeds gezegd een buitenbeentje vormt alleen al door de tijdsduur. Met meer dan vijf minuten neemt het nummer bijna een vierde van de totale speelduur voor zijn rekening maar ook muzikaal tappen de heren hier toch uit een enigszins ander vaatje. De gitaren én de zang zitten ook nu boordevol distortion maar het nummer klinkt eerder als een sludge nummer dan als grindcore. Het tempo ligt een stuk langzamer en er is veel meer aandacht voor melodie. Leuke afsluiter van een plaat waar volgens ons potentieel in zit maar waar dit niet altijd tot uiting komt.

K.H. (62)

Petrichor

Tracklist: 1. Indoctrinate 2. Through The Teeth 3. Brainwash 4. Burn In Your Own Hell 5. You Ruin Me 6. Proselytize 7. Misgiven 8. No Certainty 9. Influence 10. Balted 11. Deliver 12. Bottom Feeder 13. Conditioned 14. Plagued 15. One With The Earth