Toblakai: Puritans Hand

Een nieuwe naam, voor ons toch, is Toblakai, een project uit Graz, Oostenrijk opgestart in 2019 door René Muller. René (bass, gitaar) was eerder al actief in de ter ziele gegane black metal band Sturmwacht én is ook nog steeds actief bij het melodic death metal ensemble Doomed To Fail. Met dit project zorgt hij voor een mix van heavy metal, thrash metal en black metal. Al vlug kreeg hij medewerking van drummer Alex Fürbaß en vocalist, tekstschrijver Immanuel Liebmann. Deze heren kent hij ook al van bij Doomed To Fail. Vorig jaar leverde het drietal al de ep ‘one’ af en dat smaakte naar meer. De heren gingen naarstig aan het werk en met ‘Puritans Hand’ krijgen we nu een eerste full-album te horen. Elf tracks krijg je er te horen, maar die zijn, naar onze smaak dan toch, wat “gewoontjes”. Daarmee bedoelen we niet “slecht”, maar ons echt bij de lurven grijpen, ons echt over de streep trekken: dat gebeurt helaas niet. Niet dat we een mix van heavy metal, thrash metal en black metal niet weten te waarderen, integendeel, maar het klinkt ons allemaal iets te braafjes in de oren. Iets te stereotiep ook: net alsof we veel van de riffs al eens eerder hoorden, alsof we de drumpatronen kunnen voorspellen, net alsof we vooraf al weten wanneer een gitaarsolo, een tempo of ritmeverandering zal langskomen. Op zich is daar niets mis mee, maar als ook het stem timbre van Immanuel je niet echt bevalt, heb je wel een probleempje. En net dat laatste is, zeker naar onze smaak, het geval. Voeg daaraan toe dat we een dosis kracht, een pak dreiging, én een stuk agressie missen, en je begrijpt dat Toblakai niet bovenaan de stapel cd’s komt te liggen. Echt overtuigd zijn we dus zeker niet, al is deze ‘Puritans Hand’ nu ook weer niet een grote miskleun.

Luc Ghyselen (65)

Naturmacht Productions NP 121

Tracklist: 1. Each Beginning Brings An End 2. Tyrant 3. Puritans Hand 4. Hail To The Insane 5. These Visions Were Never Meant To Stay 6. Walking Ashen Realms 7. Death Hippie 8. Reveal Thy Mask 9. Darkest Of Thrones 10. Prelude To Chaos 11. Chaos Legions